Arhiva Cinema City 2014.

Nedeljni ručak

Vasárnapi ebéd / Sunday Lunch

Žanr: Dokumentarni film
Zemlja porekla: Mađarska
Godina proizvodnje: 2013
Trajanje: 21 min

Režija: Dorottya Zurbó
Scenario: Dorottya Zurbó

Glavne uloge: Ilona, Papp, Norbert Szemes

Programska selekcija: Up to 10.000 Bucks

Budžet: 4000

Domaća premijera

Sinopsis:

Norbi ima 15 godina. Razdvojio se od svoje majke pre četiri godine kada je primljen u dečji dom u Budimpešti. Njegov najveći san je da ponovo živi sa njom, kao ranije. Veza između njih je toliko jaka da Norbi pokušava da sa njom provede što više vremena u skloništu za beskućnike gde mu majka živi. Ovaj film nam putem niza situacija pruža uvid u njihov odnos i beznadežne pokušaje da promene svoj život. Reči koje razmenjuju tokom svojih jednostavnih zajedničkih trenutaka odražavaju dramatični intenzitet njihove svakodnevice.

Moje angažovanje u filmskoj industriji je započelo tokom mojih studija na programu praktične obuke pre četiri godine. Pored mog angažmana u okviru studija, takođe sam učestvovala i u nekoliko filmskih radionica gde sam shvatila da sam najviše zainteresovana za stvaralaštvo u domenu dokumentarnog filma. Moj prvi pravi dokumentarac “Ko je moj život?” se odnosio na socijalno neprilagođenu decu koja pokušavaju da u dečjem domu očuvaju porodicu od sedmoro braće i sestara bez roditeljske pomoći. Dok sam ih snimala postala sam deo njihovih života. Ovo me je ohrabrilo da snimim druge dokumentarce kao najbolji način da spoznam život, svet i pre svega sebe. Od tada je moj film prikazan na mađarskoj državnoj televiziji, a takođe je osvojio i nekoliko festivalskih nagrada koje su mi dale snage da nastavim da stvaram filmove sa fokusom na socijalne probleme. Nakon završenih master studija na Eötvös Loránd univerzitetu 2012. godine izabrana sam za Doc Nomads master kurs iz režije dokumentarnog filma, koji podrazumeva pohađanje različitih prestižnih filmskih škola. Pored teorijskih i praktičnih aspekata dokumentarnog stvaralaštva, ovaj program nam pruža priliku da iskusimo šta znači praviti dokumentarce u različitim kulturnim orkuženjima. Prvi semestar smo proveli u Portugalu na Universidade Lusofona de Humanidades e Tecnologias. Drugi semestar smo proveli u Budimpešti, na Univerzitetu pozorišnih i filmskih umetnosti. Treći semestar smo pohađali u Briselu u Luca School of Arts. Trenutno u Briselu radim na svojoj diplomi, nakon čega bih želela da radim kao nezavisni autor dokumentarnog filma.

Filmografija: Behind the Mirror (short doc. 2013), Budapest: Streets and Squares (short, 2013), Over the River (short doc. 2013), Girls from Dédes (short doc. 2012), Which One of the Nine? (short doc. 2012), Why Only the Elders Can Get the Key? (animation doc. 2012), So Who Is My Life? (short doc. 2010)