FeeLMS for CreativityOsnaživanje mladih i potencijali kreativnih industrija okosnice su međunarodnog projekta „FeeLMS for Creativity“, jednog od 17 odobrenih projekata u okviru omladinske komponente Erasmus + programa Evropske unije. Projekat je sufinansiran  sredstvima Sekretarijata za finansije Autonomne pokrajine Vojvodine.

Partnerske organizacije koje će razmenjivati dobre prakse i iskustva u radu sa mladima koristeći umetnost i kreativne industrije su Udruženje Cinema City iz Srbije, Sineglossa iz Italije, Udruga Domino iz Hrvatske, Pro Progressione iz Mađarske i  Kulturanova iz Srbije, a u projektu će učestvovati i brojni profesionalci iz četiri države koji će imati mogućnost da unaprede sopstvene veštine i prenesu stečena iskustva mladima u lokalnim sredinama. Projekat traje 18 meseci i realizovaće se u periodu od marta 2017. do septembra 2018. godine.

Oslanjajući se na bogato iskustvo organizacije festivala, izložbi, koncerata, performansa, aktivističkih akcija i drugih kulturnih događaja koji su mobilisale veliki broj profesionalaca i publike, učesnici projekta žele da podele svoja skustva kako bi mladi otkrili uzbudljivi svet kreativnih industrija ali i umetnosti. 


Cilj projekta je da se mladi širom Evrope podstaknu da na inovativan način istraže brojne mogućnosti kreativnih industrija za stvaralaštvo, zapošljavanje i mobilnost. Kroz seriju susreta, kreativnih radionica i upotrebu specijalno dizajnirane platforme za elektronsko učenje, mladi iz četiri zemlje će imati mogućnost da upoznaju, uče i steknu nove veštine potrebne za organizaciju događaja, istraže inovacije u radu sa publikom, koriste interesantne digitalne aplikacije i ostvare sopstvene kreativne ideje učeći o metodologiji organizacije događaja.

Tokom projekta predviđeno je održavanje međunarodnog treninga za omladinske radnike u Novom Sadu u septembru 2017. godine, kreiranje višejezične onlajn platforme za učenje, onlajn kurseve i razmenu edukativnog sadržaja, primena metoda iz kreativnih industrija u radu sa mladima u Srbiji, Italiji, Hrvatskoj i Mađarskoj, kao i prezentovanje stečenih iskustava i dobrih praksi na seminaru u Ankoni (Italija) u 2018. Očekujemo da projektom bude obuhvaćeno 30 omladinskih radnika i oko 600 mladih ljudi koji će zajedno činiti mrežu profesionalaca i amatera koji primenjuju inovativen metode u oblasti umetnosti ikreativnih industrija.