Gradić fest

Cinema City, Festival uličnih svirača, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festival udružiće se od 1. do 3. septembra na ulicama Petrovaradinskog podgrađa oko ideje pokretanja GRADIĆ FESTA.

Ideja o udruživanju pojavila se prošle godine kada je Festival uličnih svirača uz slogan – Budimo Gradić, premešten u Podgrađe sa ciljem da probudi i oživi ovu zajednicu. Tada se inicijativi pridružio i Cinema City sa željom da doprinesemo oplemenjivanju ovog, godinama zanemarenog lokaliteta.

Vizija o Podgrađu Petrovaradinske tvrđave kao uzbudljivom umetničkom i turističkom kvartu i prirodnom nastavku pešačke zone centra Novog Sada, postaće stvarnost tokom tri dana trajanja Gradić festa kada će se na ulicama udružiti muzika, film, umetnost i zabava.


Kako posebnosti festivala doprinosi i sama lokacija na kojoj se festival održava, Podgrađe se čini izuzetno pogodnim za ovakvu vrstu dešavanja jer doprinosi stvaranju neposredne veze između kulturnog nasleđa, javnog prostora, ulične izvođačke umetnosti i posetilaca.

Da bismo se što više približili Gradić fest prostoru u kojem će biti održan, kreativni tim Festivala uličnih svirača osmislio je ovogodišnji vizuelni identitet koji uključuje prepoznatljive elemente iz Podgrađa. Kroz paterne i boje koji oslikavaju izgled kaldrme, fasada i krovova prikazan je jedinstveni izgled koji poseduje Podgrađe Petrovaradinske tvrđave ili Gradić.

Osim kvalitetnih filmova koji stižu iz celog sveta, za jubilarno deseto izdanje Cinema City festivala u okviru Gradić festa pripremamo i druge zanimljive muzičke i umetničke sadržaje u saradnji sa umetničkom zajednicom okupljenom oko Gradić festa. Svi programi Cinema City festivala u okviru Gradić festa biće besplatni.

Cinema City internacionalni filmski festival organizuje Udruženje Cinema City uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i verske zajednice.

Vidimo se uskoro! :)




* Deo teksta preuzet sa sajta Festivala uličnih svirača. 
Ceo tekst pročitajte ovde.