Arhiva Cinema City 2014.

Cinema City 2014

Sedmi Cinema City internacionalni filmski festival održao se u Novom Sadu od 21. do 28. juna 2014. Osam dana festivala Cinema City obeležilo je preko 120 filmova u okviru 10 žanrovski raznovrsnih selekcija, od kojih su tri takmičarskog karaktera.

Publika je u okviru glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa imala priliku da vidi čak tri premijere: Neposlušni, rediteljski prvenac Mine Đukić, svetsku premijeru Čudne šume, Sabolča Tolnaija i Love hunter: Priče iz njujorškog taksija, braće Bala. Sedmo festivalsko izdanje obeležile su i sjajne, do poslednjeg mesta ispunjene, projekcije na otvorenom, kako na Amstel Open Airu, tako i na novoj lokaciji koju je publika brzo zavolela - Nestea Open Airu u bašti Muzeja Vojvodine.

Posebnu pažnju publike Cinema City festivala privukli su sjajni filmovi selekcije Tribute to Israeli Film, kao i zabavne ‘’pop-up’’ selekcije California Dreaming i MTV selekcija najboljih regionalnih spotova. Veliku popularnost i posećenost publike već su tradicionalno doživele selekcije 360°, Planet Rock, Up to 10.000 Bucks i CC Shorts. Ove godine, Fresh Danube Films – selekcija obećavajućih debitantskih ostvarenja mladih autora iz regiona – postala je takmičarska i zabavila publiku odličnim filmovima i razgovorima sa autorima. Priliku za razgovor imali su i posetioci kultnih domaćih ostvarenja selekcije Respect to Zoran Simjanović, kako je ovaj legendarni autor filmske muzike bio gost festivala. Kao i prethodnih godina, najbolji dokumentarci sa BELDOCS festivala imali su novosadsku premijeru u okviru Cinema City-a.

Cinema City je ove godine ispratilo više od 30.000 posetilaca, kao i 500 gostiju, filmskih profesionalaca i novinara. Cinema City Day Zero – muzičko zagrevanje za festival kultnim filmskim numerama Zorana Simjanovića u spektakularnom izvođenju hora Collegium musicum – posetilo je više od 1.500 ljudi koji su pod otvorenim letnjim nebom Amstel Open Aira uživali u najvećim hitovima domaće filmske muzike. Narednog dana festival je zvanično otvoren rasprodatom projekcijom filma Neposlušni.

U okviru nove programske celine Cinema City Pro, namenjene filmskim profesionalcima, njihovom umrežavanju i pokretanju tema od značaja za domaću kinematografiju, održali su se Industry i Campus program. Cinema City Campus je ove godine okupio 30 mladih filmskih reditelja i producenata iz regiona, koji su kroz predavanja, razgovore, susrete sa gostima festivala, kao i panele, imali priliku da se nađu bliže snimanju svojih debitantskih filmova. Industry program, po kome je Cinema City jedinstven na našim prostorima, otvorio je izuzetno značajne teme za domaću kinematografiju, pokrenuvši debate koje se tiču raznovrsnosti filma, u žanrovskom i produkcijskom smislu, kao i problematiku pristupanja fondovima programa MEDIA, koji je priključen Kreativnoj Evropi. Učešće predstavnika programa MEDIA, Daga Asbjornsena, na panelu za rezultat je imalo izlaganje velikog broja značajnih informacija, koje inače, u tom obliku, nisu dostupne domaćoj javnosti, a koje će u najkraćem roku, putem transkripta, biti podeljene sa stručnom filmskom javnošću.

Cinema City je ove godine, uz Exit i Mikser festival, pokrenuo osnivanje Dunavske festivalske mreže, sa idejom da, kroz zajedničke aktivnosti, promoviše rastući potencijal aktuelnih festivala kreativnih industrija za razvoj turizma i pokretanje ekonomije u podunavskom regionu.