Arhiva Cinema City 2014.

Žiri

Nakon 25 godina iskustva na filmskom polju 1997. godine Loic Magneron osnovao je WIDE, vodeću nezavisnu kompaniju prodaje koja trenutno zastupa više od dvadeset dugometražnih filmova godišnje kao i biblioteku od preko 400 igranih i 300 dokumentarnih filmova. Katalog sadrži impresivnu raznolikost filmova i dokumentaraca internacionalno priznatih glumaca i režisera. Loic Magneron bio je u Director Committee of uniFrance, zamenik potpredsednika ADEF-a, poverenik za OIF (Internacionalna organizacija za francusko govorno područje), član Avance Sur Recettes deuxième fakulteta na CNC-u, poverenik za Distributnivnu podršku francuskih filmova u stranim zemljama kao i CNC poverenik za podršku francuskim prodajnim agentima. Loic Magneron je takođe poverenik na SOFICA Hoche Artois Image kao i za nekoliko projekata na MEDIA programu. Osnovao je pomoćnu kompaniju WIDE House posvećenu dokumentarcima 2010. godine. U januaru 2011. godine razvio je Eye on Films, novi poslovni model koji pomaže kretanje debitantskih igranih filmova i njihovu komercijalnu eksploataciju širom sveta, zahvaljujući svojoj mreži filmskih profesionalaca kao i podršci MEDIA Mundus programa Evropske komisije.

Rejmond Fatanavirangun je filmski producent i međunarodni kreator festivalskog programa koji je trenutno zvanični delegate za Cannes Critics’ Week i programski konsultant za Međunarodni filmski festival u Hong Kongu. Bio je član Odbora za čitanje Foruma za finansiranje filma Hongkong-Asia (HAF) i kao i član saveta Azijskih filmskih nagrada (AFA). Pre toga radio je kao međunarodni kreator programa za Internacionalni filmski festival u Torontu i Azijski filmski festival Reel. Pre toga, bio je direktor marketinga i specijalnih projekata (nabavke) za međunarodnog agenta prodaje fortissimo filmova. Bio je deo žirija na festivalima kao što su Berlin, Sarajevo, Vladivostok, Antalija, Cinema One i drugima. Njegove zasluge obuhvataju Tokio Sonata Kijošija Kurosave (2008, saradnik producent), Pang Ho-Cheungov Dream Home (2010, ko-producent), Sandcastle Boa Junfenga (2010, producent saradnik), Pen-ek Ratanaruangov Headshot (2011, producent) i Pang Ho-Cheungov Aberdin (2014, ko-producent). Rejmond je držao govore na panelima na festivalima širom sveta.

Piter Stambur. Rođen i živi u Talinu, glavnom gradu Estonije. Poslednje četiri godine je deo Tallinn Black Nights filmskog festivala, jednog od najvećih i najistaknutijih filmskih dešavanja u Severnoj Evropi koji pripada grupi 50 vodećih filmskih festivala sveta. Jedan je od kreatora programa festivala kao i urednik festivalskog časopisa. Promoter je filmske umetnosti među mladima i školskim profesorima u svrhu edukacije buduće publike o različitim kulturama i umetničkim oblicima filmskog stvaralaštva.ŽIRI SELEKCIJE UP TO 10.000 BUCKS:

Sarita Matijević je rad na filmskim i televizijskim projektima započela 1991. angažmanom na TV Novi Sad kao saradnik na međunarodnim filmskim i televizijskim koprodukcijama. U partnerstvu sa rediteljem i producentom Želimirom Žilnikom 1993. godine osniva produkcijsku kuću Teresianum (Budimpešta, Mađarska), i paralelno narednih 13 godina radi na brojnim medijskim projektima kao koordinator medijskog i informacionog programa u Soros fondaciji / Fund for an Open Society. Kao direktor filma i menadžer produkcije sarađuje sa partnerskim produkcijskim kućama iz zemalja bivše Jugoslavije (VPK – Slovenija, Terra Film i TV B92 – Srbija, TV Crna Gora, itd). Krajem 2006. godine osniva u Srbiji nezavisnu produkcijsku kuću Playground, u okviru koje producira niz niskobudžetnih filmskih i televizijskih projekata, dokumentarnih filmova i 2 televizijske serije. Angažovana je i na nekoliko višegodišnjih multimedijalnih i istraživačkih projekata iz oblasti medijske i filmske istoriografije.

Nikola Majdak mlađi rođen je 1972. godine u Ljubljani (Slovenija, SFRJ). Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Odseku filmske i TV kamere. Poslednjih 20 godina aktivan kao snimatelj, animator, reditelj i predavač. Snimio preko 50 dokumentarnih filmova, desetine muzičkih spotova i animacija. Snimatelj za TV kuće: BBC, France2, ARTE, TF1, HRT, Channel4, MTV. Dobitnik Kristalnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu, kao i drugih važnih nagrada za animaciju i snimateljski rad.

Dean Radovanović, rođen u Zenici (Bosna i Hercegovina) 1988, apsolvent je na katedri filmske i televizijske režije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, scenarista i reditelj kratkih igranih i dokumentarno-eksperimentalnih filmova. Njegov ispitni film Ako Ikada Jedne Noći Bilo Kad (2012) proglašen je za najbolji domaći film na Festivalu studentskog filma u Beogradu i za najbolji film u selekciji Up to 10K Cinema City festivala 2013. Trenutno priprema svoj diplomski film.ŽIRI SELEKCIJE FRESH DANUBE FILMS:

Dejvid Gonzales je filmski novinar. Rođen u Španiji i diplomac Univerziteta Satiago de Compostela. U ovom polju je od 2011. godine kada je osnovao vebsajt los 35 milímetros. Sada živi u Briselu i urednički je koordinator portala Cineuropa. Cineuropa je onlajn informativni portal koji promoviše evropsku filmsku industriju u svetu. Zahvaljujući rasprostranjenoj mreži dopisnika u svim evropskim zemljama, Cineuropa je vodeći izvor informacija o evropskoj kinematografiji koji pruža sveže inormacije na dnevnoj bazi. Cineuropa je uspela da izgradi vernu i entuzijastičnu publiku, okupljajući ključne kulturološke igrače, profesionalce iz filmske industrije i filmofile širom sveta, a u okviru nje su takve inicijative kao što je nagrada Cineuropa Prize.

ŽIRI MTV SELEKCIJE VIDEO SPOTOVA:

Aleksandar Ilić, direktor fotografije. Pored fotografije za filmove Apsolutnih sto, Klopka i Krugovi poznat je po velikom broju muzičkih spotova, koje je ostvario kako u saradnji sa različitim rediteljima, tako i samostalno.
Boris Miljković, reditelj i kreativni direktor. Usavršavao se i radio u Parizu, Londonu i Kairu. Autor ogromnog broja kreativnih strategija, projekata i marketinških filmova. Dobitnik nagrada MTV, Clio, Epica, Golden Drum. Kreativni direktor RTS i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti.

ŽIRI FIPRESCI SRBIJA:

Milan D. Špiček rođen je u Beogradu. Školovao se i diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u rodnom gradu. Novinar je od srednje škole. Radio je u svim medijima: štampi, televiziji, radiju. Najduže i najplodnije na radiju. Višestruko nagrađivan za sve novinarske discipline i filmsku kritiku. Nosilac nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Filmom i kritikom se bavi od početka osamdesetih godina, kada na Beogradu 202 počinje da uređuje i vodi Ponoćni bioskop. Izveštava sa svih domaćih filmskih festivala i mnogih inostranih. Danas je selektor LIFFE-a (Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije). Glumio je u filmovima Rana jesen Tome Janjića, Dečak iz Junkovca Dejana Zečevića, Ptice koje ne polete Petra Lalovića i Pun mesec nad Beogradom Dragana Kresoje. Napisao je četiri knjige, tematski vezane za film: Herceg Novi, ljubavi moja, Lepotica i zver, Niko nije savršen i KuvaRni glumci. Priprema svoj prvi roman Roman o meni. Lepo vreme za mlad grašak, Puriša (2009, Akademija umetnosti, 65 min.) njegov je prvi scenaristički i rediteljski film. Živi i radi u Beogradu.

Boris Gigov rođen je 1954. u Dimitrovgradu. Završio je političke nauke u Beogradu. Bio je honorarni dopisnik Sremskih novina i Večernjih novosti iz Novog Sada. Od 1983. do 1988. radio je kao novinar Radio Novog Sada, a zatim kao dopisnik Radio Sarajeva iz Vojvodine do 1992. godine. Zatim je radio 16 godina u Zvezda filmu iz Novog Sada kao urednik filmskog programa i kratko kao direktor te ustanove za distribuciju i prikazivanje filmova. Od 2009. radi u Radio-televiziji Vojvodine kao urednik filmskog programa i urednik specijalnih emisija.

Dejan Dabić rođen je 1970. Urednik je Filmskog i video programa Doma kulture i Niškog kulturnog centra. Dvadesetak godina jedan od glavnih organizatora Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu. Dugogodišnji je urednik filmskog programa gradske niške televizije – NTV, a na niškim radio stanicama KPGT/ Nišwille i City uređivao je i vodio filmske emisije. Na novosadskoj Radio Mariji uređuje i vodi emisiju Hrišćanstvo na filmu. Objavljivao filmske kritike, knjige i monografije o filmu i bio pokretač filmskog časopisa Filaž te jedan od urednika. U okviru Studija crtanog filma 1998. kao scenarista i reditelj uradio je dvadesetak kratkih animiranih ostvarenja koja su učestvovala na domaćim i međunarodnim festivalima. Napisao scenario i režirao dokumentarni film Pioniri niškog filma. Član je nacionalne sekcije FIPRESCI Srbija, predsedavao je žirijem kritike Evropskog festivala na Paliću, Beogradskog festivala dokumentranog i kratkometražnog filma, festivala Novosadska arena i drugih. Član je Međunarodne asocijacije animatora - ASIFA.