Arhiva Cinema City 2014.

Nagrade

NACIONALNA KLASA

Međunarodni žiri takmičarskog programa Nacionalna Klasa Cinema City festivala u sastavu:

1. Loic Magneron

2. Raymond Phathanavirangoon

3. Peter Stumbur

je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu, jednoglasno doneo odluku o nagrađenim filmovima:

1. Najbolji film Nacionalna Klasa - IBIS statueta za najbolji film iz takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se filmu Neposlušni.

Obrazloženje: Zbog neobične glumačke postave, vrhunske fotografije i sposobnosti da pruži jedisntven filmski doživljaj.

2. Nagrada za najbolju režiju - IBIS statueta za najbolju režiju filma u okviru takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se Mini Đukić, režiseru filma Neposlušni.

Obrazloženje: Nagrada ide mladoj rediteljki u usponu čiju beskompromisnu viziju upotpunjuje istančan osećaj za fotografiju i zvuk.

3. Nagrada za najbolju mušku ulogu - IBIS statueta u okviru takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se Muhamedu Dupovcu, glumcu u filmu Top je bio vreo.

Obrazloženje: Zbog svoje zrele i emotivne izvedbe nestašnog dečaka koji odrasta u dramatičnim ratnim okolnostima.

4. Nagrada za najbolju žensku ulogu - IBIS statueta u okviru takmičarskog programa’’Nacionalna klasa’’ dodeljuje se Hani Selimović, glumici u filmu Neposlušni.

Obrazloženje: Zbog svoje smele izvedbe i sposobnosti da vešto prikaže sva emotivna stanja mlade žene koja se nalazi na životnoj raskrsnici.

5. Specijalna nagrada - Diploma, u okviru takmicarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se filmovima:

а) Pogrebnik

Obrazloženje: Jer uznemirujući sadržaj predstavlja uz neočekivan humor kroz prikaz glavnog junaka koji nosi breme svakodnevnog kontakta sa smrću.

b) Mamula

Obrazloženje: Zato što su stvaraoci ovog filma vešto uspeli u svojoj nameri da naprave film koji će zabaviti publiku.

UP TO 10.000 BUCKS

Žiri takmičarskog programa Up to 10.000 Bucks Cinema City festivala u sastavu:

1. Sarita Matijević

2. Nikola Majdak mlađi

3. Dean Radovanović

je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu, jednoglasno doneo odluku o nagrađenim filmovima:

1. Najbolji film Up to 10.000 Bucks – IBIS statueta za najbolji film iz takmičarskog programa Up to 10.000 Bucks dodeljuje se filmu Psi lutalice režisera Atanu Mukherjeea.

Obrazloženje: Film Psi lutalice svedenom i preciznom dramskom strukturom progovara o sistemski uspostavljenom odnosu povlasćenog i potlačenog, promenljivoj prirodi takvih odnosa i otkrivanju Čoveka van dinamike hijararhija.

2. Specijalna nagrada - Diploma , u okviru takmičarskog programa Up to 10.000 Bucks dodeljuje se filmu Izlaz u slučaju opasnosti režisera Vladimira Tagića

Obrazloženje: Film “Izlaz u slučaju opasnosti” nagrađuje se za vešto uspostavljen satiričko-apsurdni odnos pojedinca i društva koje ga okružuje.

3. Specijalna nagrada - Diploma, u okviru takmičarskog programa Up to 10.000 Bucks dodeljuje se filmu Goran režisera Roberta Santaguida.

Obrazloženje: Igrani film Goran nagrađuje se za originalni rediteljski pristup i upečatljive postupke kojima predstavlja svakodnevnicu protagoniste.

FRESH DANUBE FILMS

Žiri takmičarskog programa Fresh Danube Films Cinema City festivala u sastavu:

1. David Gonzales

je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu, doneo odluku o nagrađenim filmovima:

1. Najbolji film Fresh Danube Films - IBIS statueta za najbolji film Fresh Danube Films dodeljuje se filmu Besplatan ulaz rediteljke Ivon Kerekđarto.

Obrazloženje: Sveža, skromna i topla priča o odrastanju smeštena u mesto koje je deo svačijih tinejdžerskih godina – muzički festival – gde životne sitnice plešu uz ritam muzike i gde vizija mlade rediteljke uspeva da prođe kroz sve poteškoće kako bi ostvarila jedinstvenost.

ODLUKA ŽIRIJA KRITIKE FIPRESCI SRBIJA

Žiri kritike Fipresci Srbija, u sastavu Milan D. Špiček predsednik, Dejan Dabić i Boris Gigov za najbolji film u okviru selekcije Nacionalka klasa odabrao je Top je bio vreo Bobana Skerlića.

Obrazloženje: Žiri kritike Fipresci Srbija: Milan D. Špiček predsednik, Dejan Dabić i Boris Gigov sa zadovoljstvom su gledali filmove koji su svrstani u dva programa Nacionalna klasa i Fresh Danubs Films. Selekcija, koja je naslovljena kao i jedan od antologijskih filmova srpske kinematografije Nacionalna klasa bila je, nažalost, po broju fimova, ove godine skromna ali, naši filmski stvaraoci dokazali su da se i u najtežim vremenima sa kulturom lepše živi. Od filmova koji su konkurisali za značajno priznanje kritike jednoglasno, izdvojio se film koji je reditelj uspeo da uobliči u jednu žestoku priču, povremeno i crnohumornu koja nam se ne tako davno dogodila i da izbegne Kvaku 22 koja je vrebala da filmu da i političku boju. Prema oceni žirija Fipresci Srbija najbolji film Nacionalne klase je film Bobana Skerlića TOP JE BIO VREO.

Za najbolji film Fresh Danube Films selekcije odabrao je ostvarenje Plišani teroristi u režiji Pavola Pekarčika, Ivana Ostrohovskog i Petra Kerekeša.

Obrazloženje: Za najbolji film FDF žiri Fipresci Srbija jednoglasno je izabrao film PLIŠANI TERORISTI slovačko- češko- hrvatske proizvodnje u režiji Pavola Pekarčika, Ivana Ostrohovskog i Petra Kerekeša. Govoreći o trojici subverzivnih junaka u režimu nekadašnje real-socijalističke Čehoslovačke, ovo ostvarenje preispituje odnos između dokumentarnog i igranog filma. I u tematskom i u formalnom smislu, iza filma PLIŠANI TERORISTI, ostaje traganje za granicama ljudske slobode.

SELEKCIJA NAJBOLJIH REGIONALNIH MUZIČKIH SPOTOVA

Žiri takmičarskog programa regionalnih muzičkih spotova Cinema City festivala u sastavu:

1. Aleksandar Ilić

2. Boris Miljković

je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve spotove u takmičarskom programu, doneo odluku o nagrađenom muzičkom spotu:

1. Najbolji regionalni muzički video - IBIS statueta za najbolji regionalni muzički video dodeljuje se reditelju Stefanu Đorđeviću za spot za pesmu Wahine grupe Threesome.

Obrazloženje: Nagrada za najbolji muzički video ide spotu autentične emocije i suverene produkcije. Istinska novost iz Srbije – video za numeru Wahine sastava Threesome, autora Stefana Đorđevića.