Arhiva Cinema City 2008.

Nagrade

21.06.2008, na svečanoj ceremoniji zatvaranja internacionalnog festivala filma i novih medija Cinema City, dodeljene su nagrade u sledećim kategorijama:

-Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu Vladimir Džudović (Radio Beograd 1) predsednik, Vladimir Crnjanski (Dnevnik, Novi Sad), Brankica Drašković (Građanski list, Novi Sad) nagradu za najbolji film u celini na Internacionalnom festivalu filma i novih medija Cinema City dodeljuje ostvarenju Umetnost negativnog mišljenja (Art of Negative Thinking) norveškog reditelja Borda Brajana (Bard Breien) u takmičarskoj selekciji „Exit Point“, uz sledeće obrazloženje:

Koristeći političku nekorektnost u pozitivnom smislu, autor Bord Brajan u ovom filmu tretira problem osoba sa posebnim potrebama. Na istovremeno duhovit, ali i veoma ozbiljan način, kroz kamernu dramu u makabrističkom ritmu, suočava publiku i sa opštim problemom odsustva iskrene međuljudske komunikacije u savremenom svetu.

-Žiri SRPSKOG OGRANKA FIPRESCI na Cinema City festivalu u Novom Sadu 2008, u sastavu Dejan Ognjanović (predsednik, Popboks), Dejan Petrović (III program Radio Beograda) i Slobodan Radosavljević (III program Radio Beograda) jednoglasno je doneo sledeću odluku da nagradu dodeli švedskoj horor-drami PUSTI PRAVOG UNUTRA (Låt den rätte komma in). Nagrada se dodeljuje za angažman na proširenju žanrovskog izraza i uspešnom prevazilaženju distinkcije između žanrovskog i umetničkog filma. Režiser Tomas Alfredson postigao je balans između holivudskog i evropskog pristupa i pružio autorski, intimistički film koji u sebi objedinjava najbolje iz oba sveta. Ova žanrovska priča pruža suptilnu, pažljivo nijansiranu poruku prijateljstva koje transcendira sve ostalo.

Žiri takmičarskog programa internacionalnog i domaćeg dugometražnog filma dodelio je nagrade u sledećim kategorijama:

-Nagradu za najbolji film – Grand Prix festivala osvojio je Ballast, film reditelja Lance Hammera

-Nagradu za specijalni doprinos savremenom filmskom izrazu osvojio je film The Amazing Truth About Qeen Raquela reditelja Olafa de Fleur Johannessona

-Za najbolji domaći film proglašeno je ostvarenje Ljubav i drugi zločini reditelja Stefana Arsenijevića

-Nagradu za najbolju režiju domaćeg filma primio je Dejan Zečević, reditelj filma Četvrti čovek

-Nagradu za najbolji scenario domaćeg filma primio je Nebojša Romčević za film Na lepom plavom Dunavu

-Nagradu za najbolju montažu domaćeg filma osvojio je Marko Glušac za film Četvrti čovek

-Nagradu za najbolju fotografiju domaćeg filma osbojio je Miloš Kodemo za film Miloš Branković

-Nagradu za najbolju muziku domaćeg filma osvojio je Boris Kovač za film Na lepom plavom Dunavu

-Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu domaćeg filma dodeljena je Nikoli Koji za film Četvrti čovek

-Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu domaćeg filma dodeljena je Ani Franić za film Na lepom plavom Duvanu

U okviru selekcije Up to 10.000 Bucks dodeljene su četiri nagrade i to u sledećim kategorijama:

-Specijalnu nagradu – plaketa dobio je film Iluzija u režiji Burhana Kurbanija Obrazloženje: Za rafinirani pristup temi koja tretira bespomoćnost pojedinca u megalopolisu.

-Specijalnu nagradu – plaketa dobio je film Zlatne Čaklje u režiji Zorana Bojovića Obrazloženje: Za najzabavniji jedini igrani dugometražni film zbog iluzije da pravda pobeđuje makar i u treš žanru.

-Specijalnu nagradu – plaketa dobio je film Moj drug Srbija u režiji Sonje Blagojević

Obrazloženje: Za emotivan i iskren tretman prikazivanja ljudskih odnosa unutar različitih kultura

-Nagrada za najbolji film – IBIS statueta i DV kamera i dodatna video oprema dodeljena je filmu Uspavanka za dečaka u režiji Miloša Pušića

Obrazloženje: Zbog intimističkog pristupa velikoj istorijskoj temi.