Arhiva Cinema City 2008.

Žiri

Žiri EXIT POINT

Radan Popović

Filmski snimatelj Radan Popović aktivno radi još od studentskih dana na Fakultetu dramskih umetnosti – Univerzitet Beograd, na kome je i diplomirao na odseku Filmska i TV kamera. Tokom svoje dvadesetogodišnje filmske karijere, znanje, iskustvo, kao i sopstveni stil i pristup filmskoj fotografiji sticao je i koristio snimajući igrane i dokumentarne filmove, muzičke i reklamne spotove kako u Srbiji, tako i u Americi. Tokom karijere imao je priliku da radi i sarađuje sa nekim od najznačajnijih i najinteresantnijih reditelja i filmskih stvaralaca.

Despina Mouzaki

Direktor je Solunskog internacionalnog filmskog festivala od aprila 2005. Oktobra 2005. je izabrana na mesto profesora asistenta na Odseku za filmsku produkciju na Univerzitetu Aristotel u Solunu. Osnovala je kompaniju Cinegram Film & TV Productions. Bila je potpredsednik grčkog centra za film od 1998. do 2001, i bila je predsednik udruženja nezavisnih producenata Grčke (SAPOE) od 2002.do 2005. Sarađivala je sa nagrađivanim produkcijskim kućamaUranya od Kostasa Kapakasa, Brides od Pantelisa Vulgarisa, A tout de suite od Benoa Žakota, Touch of Spice od Tasosa Bulmetisa i Borrowed Bride od Atifa Jilmaza. Studirala je na Odseku za produkciju na Bostonskom univerzitetu, na Odseku za dokumentarni film na Media Lab – MIT, na odseku za marketing i finansije filma na Media Business Schoolu i na odseku za režiju na Stavrakou Film and Television Schoolu. Diplomirala je i hemiju.

Dom Rotheroe

Studirao je na odseku za film na Harrow koledžu, pre nego što je 1992. krenuo u ratnu Bosnu opremljen malom kamerom. Rezultat toga bio je dokumentarac „Sarajevski dnevnik“ (Sarajevo Diary), koji je otkupio Channel 4, i bio je nominovan za nagradu Britanske akademije (British Academy Award). Od tada je snimao decu na ulicama Ria, bio na linija vatre u istočnom Timoru i prelazio blokade oko Bougainvillea da bi snimio nagrađeni film „Kokos revolucija“ (The Coconut Revolution). 2001. napisao je scenario i režirao svoj prvi film „Moj brat Tom“ za produkcijsku kuću FilmFour. Osvojio je brojne internacionalne nagrade. Upravo je završio svoj drugi film „Exibit A“, a snima i dokumentarne filmove o problematičnim mestima na svetu za Al Džazira televiziju.

Peter van Bueren

Rođen je u Amsterdamu 1942. Studirao je političke i društvene nauke. Piše o filmu od 1964. godine za nekoliko dnevnih novina i časopisa. Većinu godina je proveo kao urednik filmske stranice u novinama De Volkskrant. Napustio je ove novine 2002, i dobio nagradu za životno delo na Internacionalnom filmskom festivalu u Roterdamu „zbog izgradnje veze između nezavisnih filmova, njihovih snimatelja i publike“. Od tada je slobodnjak i izveštava o festivalima za holandski filmski časopis Skrien. Savetnik je na nekoliko filmskih festivala i radi kao član žirija na Internacionalnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu. Jedan je od osnivača Udruženja filmskih kritičara (Circle of Dutch Film Critics), i bivši je član odbora Fiprescija.

Thomas Poulard

Rođen je 1973. u Francuskoj. Diplomirao je Dramsku umetnost 2000. godine u Nacionalnoj školi drame u Lionu. Od tada se bavi glumom i uglavnom nastupa na pozornicama. Igrao je komade iz klasičnog i savremenog repertoara. Spreman da iskusi razne stvari, sarađivao je sa francuskim lutkarom Valatinom na festivalu D’Avignon i sa Debisi kavrtetom u operi „Džeremi Fišer“. Pojavio se i na platnu u filmu Žana Bekera „Un crime au paradis“, i u poslednjem Šabrolovom ostvarenju „La fille coupee en deux“. Igrao je i u kratkom filmu „Prives de piscine“ reditelja Remija Rozira. Takođe je učestvovao u radio dramama za francuski državni radio.

Žiri UP TO 10.000 BUCKS

Igor M. Toholj

Rođen je 1968. godine u Beogradu. Započeo karijeru sredinom osamdesetih u Kino Klubu KK DOB, a kasnije u AFC-u DKSG-a. Studirao je Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Diplomirao je Filmsku i TV montažu na FDU u Beogradu, gde je dobitnik nagrade Slavko Vorkapić za najboljeg studenta u generaciji na katedri. Od 1994. do danas radi kao urednik filmskog programa u Domu kulture Studentski grad, na Novom Beogradu. Tokom iste godine režirao je Poslednji panteon 1984-1994, TV serijal od 12 emisija posvećen savremnim američkim rediteljima. Pored režije, saradnik je (montažer, scenarista i producent) na dvadesetak eksperimentalnih, kratkih igranih i dokumetarnih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na festivalima i retrospektivama eksperimentalnog i dokumentarnog filma i videa u zemlji i inostranstvu. Živi i radi na Novom Beogradu.

Marija Perović

Frilens filmski i televizijski reditelj i scenarista, filmski kritičar za visokotiražni crnogorski dnevnik „Vijesti“. Predavač na predmetima Televizijska režija (odsek FTV režije) i Scenario (odsek produkcija) na Fakultetu dramskih umetnosti – Cetinje, Crna Gora. Predsednik je Udruženja filmskih stvaralaca Crne Gore. Jedan od osnivača filmske kuće „Katun Movies“. Rediteljka je i scenarista dugometražnog igranog filma „Gledaj me“. Autorka je i voditeljka televizijske emisije „Kino klub“ na TV Avala.

Saša Radojević

Scenarista i reditelj, rođen u Beogradu. Autor scenarija za dokumentarne TV serije i kratke igrane filmove Gorana Gajića („U vrtlogu strasti“, „Sedmi dan“) i Dinka Tucakovića („Pismo“). Koautor je desetak knjiga o filmu i romana „Divlje senke“ (2002). Bio je asistent režije Teu Angelopulosu na snimanju filma „Odisejav pogled“ (1995). Koscenarista je dugometražnih igranih filmova „Zemlja istine, ljubavi, slobode“ (2000), i „Jug-jugoistok“ (2005) Milutina Petrovića, i reditelj i scenarista filma „Poljupci“(2004).