Arhiva Cinema City 2008.

Cinema City 2008

Cinema City 08, koji se održao u Novom Sadu u periodu između 14. i 21. juna, 2008. godina na sasvim nov i pozitivan način pomerio je granice u kulturi gledanja filma i uživanju sedme umetnosti. Tokom osam dana na dvadeset lokacija prikazano je 135 filmova. Posetioci festivala su se našli pred bogatim izborom od 14 selekcija strane i domaće produkcije, kao i brojnih filmskih retrospektiva.

Nagradu za najbolji film – Grand Prix festivala 2008. osvojio je Ballast, film prvenac američkog reditelja Lance Hammera. Ballast je drama koja je kroz specifičnu estetiku minimalizma uspela da dosegne autentičan izraz u opisivanju kompleksnih međuljudskih odnosa, i da vrlo verodostojno prikaže socijalni kontekst male, ruralne sredine.  Film Ballast bio je i pobednički film  prestižnog Sundance festivala 2008.

Izuzetno zapaženo prošlo je i ostvarenje islandskog reditelja Olafa de Fleur Johannessona pod nazivom The Amazing Truth About Queen Raquela. Film govori o životu transeksualca, Raquele Rios, hrabrim pokušajima da se suoči sa društvenim odbijanjima u konzervativnoj katoličkoj sredini Filipina, da obezbedi sebi neophodnu slobodu, vezu o kojoj mašta, kao i uspeh u karijeri. U Berlinu 2008. godine film je osvojio nagradu Teddy u kategoriji ’Best Feature Film’, dok je na festivalu Cinema City 2008. dobio nagradu za specijalni doprinos savremenom filmskom izrazu.

Pored pomenutih, značajnu pažnju publike privukao je švedski film Let The Right One In, potom izuzetno norveško ostvarenje pod nazivom The Art of NegativeThinking, filmovi iz selekcije Animatrix, naročito ostvarenje Sita Sings the Blues u režiji Nine Paley, brojni filmovi inspirisani muzikom u okviru Planet Rock selekcije, dok su ljubitelji horora svakako uživali u autoritativnim ostvarenjima žanra koje je nudila Best of Horror selekcija, a retrospektive su bile u znaku zaista velikih filmskih stvaralaca...