Arhiva Cinema City 2013.

Cinema City 2013

Festival Cinema City 2013 prvi puta se održao u novom terminu - trajao je od 26. avgusta do 1. septembra u Novom Sadu, okupljajući mnogobrojne ljubitelje filma i filmske profesionalce. Festival je posetilo više od 40.000 filmofila, a prikazano je preko 100 filmova na nekoliko festivalskih lokacija širom grada. Posebne atrakcije 2013. godine činile su lokacije Amstel Open Air – bioskop na otvorenom koji se nalazio u parku pored zgrade Izvršnog veća AP Vojvodine, a potom, po prvi puta u našoj zemlji, 3D bioskop na otvorenom pod nazivom Arena 3D Open Air. Kombinacija filmova inspirisanih klasicima stripa i nekima od kultnih ostvarenja filmske produkcije realizovanih u 3D tehnologiji bili su okosnica programa ove lokacije.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala dodeljene su nagrade i priznanja autorima i glumcima čija su se ostvarenja i glumačke bravure posebno izdvojile. Nagrada Ibis za najbolji film pripala je filmu Srdana Golubovića KRUGOVI, dok je Ibis za najbolju režiju pripao Bojanu Vuku Kosovčeviću, reditelju filma VIR. Glumcu Nebojši Glogovcu pripala je nagrada Ibis za najboljeg glumca zbog ostvarenih uloga u filmovima KRUGOVI i ARTILJERO, dok je uloga u filmu ODUMIRANJE glumici Dari Džokić donela nagradu Ibis za najbolju glumicu.

U Selekciji Educons Presents UpTo10.000 Bucks nagrada Ibis dodeljena je filmu AKO IKADA JEDNE NOĆI BILO KAD režisera Deana Radovanovića. O pobedniku selekcije Exit Point odlučivala je publika i pobedu je odneo film PISMO ĆAĆI reditelja Damira Čučića.

Posebnu pažnju 2013-te, naročito među mladim, budućim filmskim profesionalcima, privukao je program Cinema Youth, sačinjen od usko fokusiranih radionica i predavanja, sa jasnom temom: „put do i od“ prvog igranog filma. Sa kombinacijom iskusnih autora i profesionalaca, kao i mladih, tek dolazećih imena, i predavača, ovaj program pokrio je sva pitanja ključna za studente filmske umetnosti - od pronalaženja prave priče i njene srži, scenarija i razvoja projekta, prezentacije projekta, konvencionalnog sistema finansiranja, kao i strategije za alternativno finansiranje, strukturu i menadžment produkcije, umetničku saradnju, koncepte kamere i montaže, tradicionalne i inovativne kanale distribucije, kao i praktična iskustva sa novim filmskim tehnologijama i tendencijama.

Paralelno sa festivalom Cinema City, u Kineskoj četvrti, održavao se muzičko - filmski festival PLANET ROCK, nastao u saradnji festivala Cinema City i organizacije HNS Creative. Prvo izdanje Planet Rock Festivala imalo je za cilj da nagovesti potencial jedne urbane gradske zone i postavi temelj za tradicionalni festival koji će označavati kraj leta.