25/08/2017 14:34

Bogat program Gradić festa

Svi programi u okviru Gradić festa biće besplatni

Deseti Cinema City festival ove godine postaje deo nove, šire inicijative - Gradić festa - koji će prva tri dana septembra obojiti ulice Novog Sada i Petrovaradina. 

Oko pokretanja ideje udruživanja filma, muzike, umetnosti i dobre zabave, udružili smo se partnerskim organizacijama Festival uličnih svirača, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festival.

Program Festivala uličnih svirača otvoriće ove godine američki ulični izvođač, Kristofer Pol Steling. Osim Stelinga, u internacionalnom programu Gradić festa tokom tri dana nastupiće i "Brass Band Flaach", koji će predvoditi i svečanu povorku, italijanski majstor na srednjovekovnim instrumentima Renco Ruđero (Renzo Ruggiero), libanski sastav "Love and Revenge" i slovenački performeri "KUD ljudi". Povorku će upotpuniti i majstor koji pravi skulpture od balona Šon Runi (Sean Rooney), a imaćete priliku da uživate u sjajnim koncertima domaćih izvođača poput Bojane Vutrušević, benda "Bitipatibi" i beogradskog kantautora Luke Bleka (Luke Black).


Platforma zabave Pop Up, koju čine Berberaj i Public P, imaće svoj program na ovogodišnjem Gradić festu, od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Aktuelni nosioci savremene urbane zabave u Novom Sadu predstaviće svoj vid nove dimenzije old school žurki na Trgu vladike Nikolaja, desno od mosta Duga na samom ulasku u Podgrađe.


Šetnja čulima kroz legende Tvrđave, naziv je programa koji posetioce Gradić festa vodi u podzemlje vekovne petrovaradinske lepotice i na umetnički način ih suočava sa brojnim legendama koje kruže mističnim lagumima. Urbana gerila ratnici iz podzemlja (UGRIP) je grupa entuzijasta, pre svega vrhunskih poznavalaca istorije i mitologije podzemnih galerija, ali i sa umetničkim sklonostima koje pretaču u zanimljive programske konstrukcije kako bi posetioci u potpunosti osetili duh prošlosti u temeljima Petrovaradinske tvrđave.


Najneobičnija plesna večer na koju može dospeti prosečan ovdašnji klaber, biće deo Gradić festa zahvaljujući Happy Trash Production-u, grupi umetnika zajedničke sklonosti ka neuobičajenom i nesvakidašnjem, ili bolje reći uobičajenom i svakidašnjem, ali izvrnutom do granice kempa i kiča, pa i malo dalje… Didžej i vidžej Happy Trash žurka u Podgrađe donosi istinsku disko groznicu, budući da će biti u udarnom plesnom terminu – u subotu negde oko ponoći, na centralnom punktu kod BGD kapije.


AAaaa festival i Gradić fest posetiocima ove godibe, pored kulture, umetnosti i dobre energije, pružaju i mali adrenalinski skok. Ljubitelji ekstremnih i tzv. zelenih sportova imaće svoje omiljeno mesto u Podgrađu, na Vojnom igralištu na ivici šumarka desno nakon Beogradske kapije, gde će AAaaa festival, kao partner u organizaciji Gradić festa, imati svoj punkt za neke od manje poznatih adrenalinskih disciplina – airsoft i planinski bord.


Udruženje građana Fruškać, kao partner u organizaciji Gradić festa, ove godine će imati svoj punkt u Podgrađu u Ulici Vladimira Nazora. Fokus ljubitelja prirode koje okuplja ovo udruženje biće prezentacija uživanja u blagodetima Fruške gore, prvenstveno u vinu i raznim đakonijama iz domaće radinosti.


Udruženje Scenatoria iz Petrovaradina na Gradić fest donosi višeslojan program sa ciljem da promoviše građeno nasleđe Podgrađa i aktivno doprinese njegovoj zaštiti, kao i da ukaže na činjenicu da zaštita nije dovoljna ukoliko nije katalizator promene i održivog korišćenja spomenika kulture. Nakon prošlogodišnje akcije „Pokreni promenu, budi promena!“ sa muzikom, šetnjama, pozorišnim predstavama, performansima, interaktivnim instalacijama i cirkuskim spektaklom, ovo udruženje, u duhu promena koje se dešavaju na fasadama Podgrađa, nastavlja započeto, kako bi svi potencijali ove specifične urbane celine bili prepoznati i korišćeni, i da bi ona zasijala punim sjajem.


Filmski program Cinema City festivala u okviru Gradić festa biće predstavljen u bioskopima na otvorenom Kapija Open Air Cinema, lokacija iza Beogradske kapije, sa leve strane ulice, zatim Nazorova Open Air Cinema, ulica Vladimira Nazora, na levoj strani Podgrađa od Beogradske (bliže Beogradskoj kapiji) i Rampin put Open Air Cinema, lokacija na putu koji vodi od crkve Sv. Juraja ka Tvrđavi, a tu je i bioskop u zatvorenom prostoru Beogradska Indoor Cinema, na uglu Beogradske i ulice Lisinskog.

Osim kvalitetnih filmova koji su stigli iz celog sveta, za jubilarno deseto izdanje Cinema City festivala u okviru Gradić festa pripremamo i druge zanimljive muzičke i umetničke sadržaje u saradnji sa umetničkom zajednicom okupljenom oko Gradić festa. Svi programi Cinema City festivala u okviru Gradić festa biće besplatni.Pozivamo vas da pogledate mapu Gradić festa i satnicu za #CinemaCity2017,
na vreme odaberete svoje festivalske favorite, a sve filmske projekcije, kao i ostali programi u okviru Gradić festa su besplatni

Požurite da zauzmete najbolja mesta! Vidimo se na ulicama Gradića od 1. do 3. septembra! :)

Vidimo se uskoro! :)


* Deo teksta preuzet sa sajta Festivala uličnih svirača