04/06/2010 09:03

Značaj filma u promociji kulture

Reč ambasadora Austrije u Srbiji - dr Klemens Koja

Selekcija Tribute: Austrian Cinema predstaviće publici festivala Cinema City neka od najznačajnijih ostvarenja čuvenih austrijskih reditelja. Filmovi iz selekcije Tribute: Austrian Cinema biće prikazani u Velikoj sali Pozorišta mladih od 8. do 12. juna u terminu od 20h. Ulaz na projekcije ovih filmova, kao i na sve ostale projekcije na ovoj festivalskoj lokaciji je besplatan. Selekcija Tribute: Austrian Cinema je realizovana uz podršku Austrijske razvojne agencije (ADA), u cilju upoznavanja domaće publike sa austrijskom kulturom i kinematografijom. U sklopu ove saradnje, ambasador Austrije u Srbiji, dr Klemens Koja, dodeliće 12. juna u Novom Sadu glavnu nagradu festivala Cinema City, Grand Prix za najbolji domaći film u takmičarskoj selekciji Nacionalna klasa. Tim povodom razgovarali smo sa austrijskim ambasadorom. Saznajte koliki je značaj filma u promociji jedne kulture, kao i ličnu filmsku preporuku dr Klemensa Koje posetiocima festivala Cinema City.

Koliko, po Vašem mišljenju, filmska umetnost doprinosi promociji kulture jednog naroda i na koji način smatrate da će selekcija austrijskog filma na našem festivalu doprineti boljem upoznavanju i povezivanju austrijske kulture sa srpskom?

Kultura je instrument putem kog saopštavamo naš položaj u Evropi na razumljiv i opipljiv način. Ponosan sam što mogu da kažem da je kulturni diverzitet karakteristika austrijske kinematografije koja je najviše vredna pažnje. To se odnosi kako na izabranu tematiku tako i na autore koji stvaraju u „austrijskom timu“. Neki od najistaknutijih austrijskih autora su Srbi, kao npr. Goran Rebić, Iranci kao Araš T. Riahi i Poljaci, kao Darijus Gajevski.

Zahvaljujući filmskim festialima poput ovog, internacionalna publika će imati priliku da vidi najznačajnije austrijske filmove koji su prošli veoma oštru selekciju nacionalne publike i kritičara. U tom smislu, film igra veoma bitnu ulogu u promociji kulture jedne nacije i regiona.

Znam da srpska festivalska publika voli evropski film. Austrijski filmovi su od nedavno vidno prisutni na internacionalnim filmskim festivalima u Srbiji kao i u bioskopskoj ponudi. Siguran sam da ce selekcija austrijskog filma u okviru Cinema City festivala zadovoljiti visoke kriterijume poštovalaca filma u Srbiji. Takođe bih želeo da najavim Nedelju austrijskog filma koju u oktobru organizuje Austrijski kulturni forum. Ovaj festival će predstaviti selekciju deset izvanrednih filmova koje potpisuje mlađa generacija austrijskih reditelja.

Koji biste film iz selekcije Tribute: Austrian Cinema posebno izdvojili kao Vašu ličnu preporuku za posetioce našeg festivala?

Svakako bih preporučio film “Bela traka”. Ovaj film je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu 2009. godine, a Evropska filmska akademija mu je dodelila nagradu u kategoriji za najbolje evropsko filmsko ostvarenje, najbolju režiju i najbolji scenario.

Film je austrijsko-nemačko-francusko-italijanska koprodukcija. Režiser je Mihael Haneke, jedan od najcenjenijih i najkontroverznijih austrijskih režisera. Haneke je takođe i profesor režije na Bečkoj filmskoj akademiji. Njegovi filmovi često dokumentuju probleme i neuspehe u modernim društavima.

Radnja filma se dešava 1913. godine i prikazuje čudne događaje u malom gradu na severu Nemačke, opisujući autoritarnu atmosferu gde su deca podvrgnuta rigidnim pravilima i trpe stroge kazne i gde neobični nesrećni slučajevi počinju da se dešavaju.