20/09/2010 09:22

„Zeleni kamp“ na Filmfestu u Hamburgu

Na ovogodišnjem Filmfestu u Hamburgu, koji se održava od 30. septembra do 9. oktobra, biće organizovana jednodnevna konferencija pod nazivom „Zeleni kamp“ (Green Camp), na kojoj će profesionalci iz sveta filma pokušati da odgovore na pitanje kako je moguće finansirati filmski projekat putem interneta. Osnovni cilj konferencije je da filmski stvaraoci saznaju kako mogu putem popularnih socijalnih medija, poput Facebooka, Twittera ili Kickstartera, da na najbolji način promovišu svoje projekte. Ove godine posebna pažnja biće posvećena finansiranju igranih i dokumentarnih filmova koji su posvećeni zaštiti životne sredine, što je i tema jedne od selekcija pod nazivom „Three Colours Green“ u okviru programa Filmfesta. Pomenuta selekcija predstaviće deset dokumentaraca inspirisanih temama iz oblasti ekologije. Reditelji ovih filmova su uobičajeno teško dolazili do izvora finansija, i stoga su, među prvima, pokazali izuzetno interesovanje za pronalaženje novih digitalnih mogućnosti za promovisanje i finansiranje svojih budućih projekata.


U okviru radionice „Zeleni kamp“ govoriće reditelji sa značajnim iskustvom, poput Jarmo Puskala i Pekka Ollule iz Finske, koji su među prvima krenuli sa skupljanjem finansijskih sredstava putem interneta za svoj film „Star Wreck“. O sličnom iskustvu govoriće i rediteljka Hanna Skøld i producentkinja Helena Grandquist iz Švedske. “Zeleni kamp” će se održati 8. oktobra na Hamburškom univezitetu. Više informacija o konferenciji možete naći na zvaničnom sajtu festivala.

Na Filmfestu u Hamburgu biće prikazana i tri domaća filma koja su posetioci festivala Cinema City imali priliku da pogledaju u programu Nacionalna klasa, a to su “Besa” Srđana Karanovića, “32. decembar” Saše Hajdukovića i „Srpski film“ Srđana Spasojevića.