25/06/2011 11:50

Završnica i nagrade Cinema City festivala!

Cinema City internacionalni filmski festival zatvara se danas u 20.30, kada će u prostoru Arena Cineplexa biti dodeljene nagrade festivala u okviru ceremonije zatvaranja. Prethodnih osam dana obeležilo je 150 filmova i preko 60 premijera u okviru 14 selekcija, prepune projekcije u bioskopima na otvorenom u Katoličkoj Porti i Dunavskom parku, kao i odlična poseta filmova i pratećih programa u Arena Cineplexu i Kulturnom centru Novog Sada. Nove selekcije festivala – 360°, Nobarcode i Hungry Days doživele su ogromnu popularnost i posećenost od strane publike, uz već omiljene Planet Rock, Fokus: Austrija i Peđinu lektiru svetskog filma. Samo otvaranje na Tvrđavi posetilo je 10.000 ljudi, a festival je ispratilo više od 80.000 posetilaca! U okviru platforme CINEMA NOW predstavili smo neke od mladih filmskih autora koji čine savremeni domaći film i čija ostvarenja ste na festivalu gledali. Cinema City će nastaviti da razvija ovu platformu u godinama koje dolaze, stavljajući fokus na mlade stvaraoce.


Na zatvaranju Cinema City festivala, u subotu u 20.30h, u prostoru Arena Cineplexa, u okviru glavnih takmičarskih selekcija biće dodeljene nagrade, čiji se spisak nalazi u produžetku.

Nacionalna klasa

Žiri glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa Cinema City internacionalnog filmskog festivala, u sastavu:

1. Šarunas Bartas, predsedavajući žirija

2. Beki Probst

3. Eva Hubert

4. Jan Cvitkovič

5. Filipe Azuri

je, nakon, pažljivog razmatranja celokupnog filmskog programa u takmičarskoj selekciji Nacionalna klasa održao finalno zasedanje i jednoglasno odlučio da nagradi sledeće filmove:

1. Grand Prix - IBIS statueta i nagrada od 4.000,00 dolara za najbolji film u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa”, dodeljuje se filmu "TILVA ROŠ"

Eksplikacija: Najviše zbog toga, što uz svoje ostale kvalitete, ovaj film zvuči kao svet koji ga okružuje.

2. Najbolja režija - IBIS statueta i nagrada od 1.000,00 dolara za najbolju režiju u takmičarskoj selekciji

“Nacionalna klasa”, dodeljuje se reditelju filma “Beli, beli svet”, Olegu Novkoviću.

Eksplikacija: Zato što nudi emocionalno najbogatije filmsko dostignuće u ovoj selekciji.

3. Najbolji scenario - IBIS statueta i nagrada od 1.000,00 dolara za najbolji scenario u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa” dodeljuje se scenaristi filma "Tilva Roš", Nikoli Ležaiću.

Eksplikacija: Zato što njegova priča stvara utisak surfovanja između improvizacije i konstrukcije.

4. Najbolja muška uloga - IBIS statueta i nagrada od 1.000,00 dolara za najbolju mušku ulogu u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa”, dodeljuje se glumcu iz filma “Šišanje”, Nikoli Rakočeviću.

Eksplikacija: Uz napomenu, da smo uživali u ostvarenju ovog mladog glumca u “Šišanju”, ali i u njegovoj ulozi u “Oktobru”, odlučili smo da mu dodelimo ovu nagradu za jedno snažno i istinito glumačko ostvarenje.

5. Najbolja ženska uloga - IBIS statueta i nagrada od 1.000,00 dolara u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa” dodeljuje se glumici iz filma “Beli, beli svet”, Jasni Đuričić.

Eksplikacija: Za njenu minimalističku i snažnu interpretaciju lika.

6. Najbolja fotografija - IBIS statueta i nagrada od 500,00 dolara za najbolju fotografiju u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa”, dodeljuje se Dušanu Joksimoviću za film “Neprijatelj”.

Eksplikacija: Za fotografiju koja je u isto vreme diskretna fantazmagorična i napeta.

7. Najbolja montaža - IBIS statueta i nagrada od 500,00 dolara za najbolju montažu u takmičarskoj selekciji “Nacionaln klasa”, dodeljuje se Aleksandri Milovanović za film “Cinema Komunisto”.

Eksplikacija: Zato što je uspela da pronađe sturkturu u takvom mnoštvu prizora i da zadrži sve što premošćava jaz između prošlosti i sadašnjosti.

8. Najbolja originalna muzika - IBIS statueta i nagrada od 500,00 dolara za najbolju originalnu muziku u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa” dodeljuje se Borisu Kovaču za film “Beli beli svet”.

Eksplikacija: Za muziku tako prirodno integrisanu u scenario, koja nosi izuzetnu emociju.

9. Najbolja scenografija - IBIS statueta i nagrada od 500,00 dolara za najbolju scenografiju u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa”, dodeljuje se filmu “Neprijatelj”.

Eksplikacija: Snašna vizuelna produkcija stavlja vas diretno u utrobu priče i čini da se osetite njenim delom.

10. Najbolji kostim - IBIS statueta i nagrada od 500,00 dolara za najbolju kostimografiju u takmičarskoj selekciji ’Nacionalna klasa’ , dodeljuje se Lani Pavlović za film “Neprijatelj”.

Eksplikacija: Za suptilno i ironično poigravanje konfuzijom.

11. Specijalna nagrada dodeljuje se filmu “Oktobar”.

Eksplikacija: zbog svojih brojnih kvaliteta, ovaj zajednički film, je, po nama, film koji obećava. Očekujemo vas u skoroj budućnosti.

Exit Point

Žiri takmičarske selekcije Exit Point Cinema City internacionalnog filmskog festivala, u sastavu:

1. Dorota Keđežavska, predsedavajuća žirija

2. Sergej Lavrentijev

3. Igor Šterk

4. Ana Maria Rossi

5. Visar Vishka

je, nakon, pažljivog razmatranja celokupnog filmskog programa u takmičarskoj selekciji Exit Point, održao finalno zasedanje, i jednoglasno odlučio da nagradi sledeće filmove:

1. Najbolji film - IBIS statueta i nagrada u iznosu od 2.000 dolara za najbolji film u takmičarskoj selekciji “Exit point”, dodeljuje se filmu “Kavasakijeva ruža”.

Eksplikacija: Za inteligentnu, dirljivu priču o moralnim i društvenim promenama u post-komunističkom svetu koje su srušile naše živote.

2. Najbolja režija - IBIS statueta za najbolju režiju u takmičarskoj selekciji ’’Exit Point’’ dodeljuje se reditelju filma “Obilaznica”, Bogdanu Georgu Apetriju.

Eksplikacija: Za snažan, moćan debi jednog mladog reditelja.

3. Najbolja muška uloga - IBIS statueta u takmičarskoj selekciji ’’Exit Point’’, dodeljuje se glumcu iz filma “Limbo”, Brajanu Braunu.

Eksplikacija: Njegov lik nam pokazuje zašto je ono najbolje iz klasične engleske tradicije filmske glume postalo deo moderne umetnosti.

4. Najbolja ženska uloga - IBIS statueta za najbolju žensku ulogu u takmičarskoj selekciji ’’Exit Point’’ dodeljuje se glumici iz filma “Obilaznica”, Ani Ularu.

Eksplikacija: Za jednu od najsnažnijih evropskih ženskih gulmačkih izvedbi protekle godine.

5. Specijalna nagrada – za jedno šarmantno umetničko dostignuće, dodeljuje se filmu “Planina Bajo”.

Eksplikacija: film prikazuje jednostavnu priču o večnom konfliktu između dobra i zla.

Up to 10.000 Bucks

Žiri takmičarskog programa Up to 10.000 bucks Cinema City internacionalnog filmskog festivala u sastavu:

1. Damir Todorović

2. Vladimir Paskaljević

3. Nikola Ljuca

je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu Up to 10.000 Bucks, jednoglasno doneo odluku o nagrađenim filmovima:

1. Najbolji film - IBIS statueta i novčani iznos od 2.000,00 $ za najbolji film iz takmičarskog programa ’’Up to 10.000 bucks’’ dodeljuje se filmu "9. ožujak" u režiji Irene Škorić za unapređenje filmskog jezika

Eksplikacija: Film "9. ožujak" je postigao maksimalan učinak minimalnim sredstvima.

Žiri će dodeliti i tri ravnopravne plakete:

2. Plaketa - Specijalno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u okviru takmičarskog programa "Up to 10,000 bucks’’ dodeljuje se glumici Višnji Obradović za film "Zlatna liga"

Eksplikacija: Višnja Obradović upečatljivim i istinitim glumačkim izrazom daje filmu novu dimenziju.

3. Plaketa - Specijalno priznanje za društveno značajan dokumentarni film u okviru takmičarskog programa ’’Up to 10,000 bucks’’ dodeljuje se filmu "Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota" u režiji Vladimira Perovića

Ekplikacija: Ovaj film tradicionalnim filmskim jezikom prikazuje naličje tradicije.

4. Plaketa - Specijalno priznanje za duhovit i provokativan dokumentarni film u okviru takmičarskog programa ’’Up to 10,000 bucks’’ dodeljuje se filmu "Realnosti, odjebi" u režiji Nemanje Vojinovića

Eksplikacija: Ovaj film doslednim kontrasnim slikama postavlja pitanje o odnosu samoće i mas-medija.

Nagrada publike

Za najbolji film Cinema City festivala, publika je izabrala ostvarenje "Cinema Komunisto", rediteljke Mile Turajlić!

Odluka žirija FIPRESCI

Žiri FIPRESCI, u sastavu Boris Gigov, Aleksandar S. Janković i Milan D. Špiček

Za najbolji film u okviru Exit Point selekcije odabrao je ostvarenje "Tamara Dru" Stivena Frirsa.

Eksplikacija: Doajensko i više nego prepozntljivo ime Stivena Frirsa nam je ovoga puta donelo provokativan ali izuzetno prijemčiv film o ženskim stranputicama i nedoumicama u svetu bahatih muškaraca. Odlični glumci, jasan narativan tok i elemnti komedije i teške melodrame. Toliko britanski.

Za najbolji film u okviru selekcije Nacionalne klasa odabrao je ostvarenje "Kako su me ukrali Nemci", Miše Radivojevića.

Poslednji film velikog Miloša Radivojevića je definitivni magnum opus ovog reditelja, ali i intimna priča o odrastanju, pogrešnim izborima, ideološkim stranputicama. Trijumf u glumačkom i produkcionom smislu uz izvarednu muziku.

Odluka žirija FEDEORE

Žiri FEDEORA, u sastavu Blagoja Kunovski, Alison Frank i Tonči Valentić,

U selekciji Nacionalna klasa dodeljuje nagradu Dejanu Zečeviću za film "Neprijatelj".

U selekciji Balkan Box nagradu dodeljuje Milchu Manchevskom za film "Majke".

Odluka srpskog ogranka FIPRESCI

Za zastrašujuće uverljiv i onespokojavajuće verodostojan prikaz neposredne apokaliptične budućnosti, koja već uveliko postaje naša (neželjena) žalosna svakidašnjica, u najboljem maniru velike antiutopijske SF filmske tradicije, žiri srpskog ogranka „Fipresci“ nagrađuje hrvatsko ostvarenje "The Show Must Go On" debitanta Nevija Marasovića. Umešno kombinujući dokumentarne i igrane elemente sveprisutnih i zatupljujućih „reality show“ programa, na tragu konstantno postojeće mogućnosti uništenja života na Zemlji, inspirisanom orvelovskom mračnom vizijom, Marasović znalački povezuje sve filmske elemente u jednu koherentnu i upečatljivu celinu. Čime će upravo učesnici poslednjeg takvog programa ikada održanog, višestrukom igrom ironije, postati vesnici nove zore čovečanstva.

Special mention srpskog ogranka „Fipresci“ odlazi BiH ostvarenju "Ostavljeni" Adisa Bakrača. Za hrabrost i inovativan, te intimistički pristup bolnoj i prećutkivanoj temi silovanja u poslednjem balkanskom ratu, i njegovim traumatičnim posledicama petnaestak godina kasnije.