21/05/2008 09:41

Zaseda u Retrospektivi domaćeg autora

SFRJ, 1969, 76 min
Režija
: Živojin Pavlović
Uloge: Alenka Rančić, Branislav Milićević, Branko Obradović, Dragomir Felba, Dušan Tadić, Ivica Vidović, Ljubomir Ćipranić, Marija Milutinović, Marko NIkolić, Milena Dravić, Milorad Majić, Mirjana Blašković, Pavle Vuisić, Rastislav Jović, Severin Bijelić, Slobodan Aligrudić
Nagrade: Zlatni lav na festivalu u Veneciji 1969.
Selekcija: Retrospektiva domaćeg autora

Crno-bela drama sa temom posleratne obnove zemlje prati radnju koja se dešava nakon oslobođenja Jugoslavije od fašizma i sudbine ljudi izašlih iz užasa rata i razaranja. Mladi Dalmatinac, kome su italijanski okupatori ubili oca, dolazi u Srbiju kod rođaka kako bi se školovao. Pri tom se trudi i da se pokaže kao partijski aktivista, verujući da tako služi višim ciljevima i idealima revolucije. Da bi se potpuno predao tokovima obnove, uključuje se i u rad Ozne, ali je ubrzo i napušta, razočaran karijerizmom pojedinaca. Zbog zablude dolazi u sukob sa seoskom milicijom i zatim sledi tipičan pavlovićevski - tragičan završetak.

Sam Pavlović je tvrdio da je termin "crni talas" upravo i nastao te 1969. godine, tokom zasedanja ideološke komisije KPJ koja je, zgrožena viđenim, odlučila da trajno zabrani javno prikazivanje Zasede. Uz to, Pavlović je označen i kao nepodoban za sredinu, pa je narednih deset godina bio prinuđen da radi u Sloveniji, sa izuzetkom Hajke koju je snimio na Zlatiboru. Ali, kao odgovor međunarodne javnosti i veliko priznanje autoru, stigao je vruć šamar vlastima u SFRJ: Pavlović je na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji iste godine dobio glavnu nagradu - Zlatnog lava.