22/05/2008 15:27

Zadah tela u Retrospektivi domaćeg autora

SFRJ, 1983, 99 min
Režija: Živojin Pavlović
Uloge: Dušan Janićijević, Ivo Ban, Janez Vrhovec, Ljiljana Međeši, Ljiljana Šljapić, Metka Franko, Rade Šerbedžija, Zijah Sokolović
Nagrade: Velika zlatna arena i Zlatne arene za režiju i scenario na festivalu u Puli 1983.
Selekcija: Retrospektiva domaćeg autora

Velikim hitom iz 1983. Zadah tela, snimljenim prema motivima iz sopstvenog istoimenog romana, Živojin Pavlović je konačno zapušio usta svim još uvek i nakon svega preostalim nevernim Tomama, i dokazao koliko je zaista kvalitetan i kao reditelj i kao pisac. Kruna sjajne karijere stigla je u pravom trenutku, kad već nije mogla ranije, i to het-trikom na festivalu u Puli - Zlatnim arenama za najbolji film, scenario i režiju.

Istinska socijalna drama prepuna tipičnog pavlovićevskog naturalizma, prati sudbinu polupismenog mašinovođe, silom prilika nomada, koji više nikome nije preterano zanimljiv i koji pravu životnu strast i kratak prekid svakodnevne patnje oseća još samo u trenucima potpunog predavanja surovom kafanskom delirijumu. Njegova standardna životna forma, "posao - porodica" iznenada počinje da se menja, međutim na gore, u pravcu potpunog raspada. Napušta dom i odlazi u drugi grad, gde u društvu pravih kafanskih veseljaka upoznaje novu ženu i nove probleme koji ga tište jednako kao i oni stari. Kaje se i nastoji da popravi šta se još može popraviti, pa se, u pokušajima da se prikloni utvrđenim moralnim normama, trudi da ipak sačuva porodicu i sinove izvede na pravi put. Ali, sada je već u bezizlaznoj situaciji, pa kao jedino rešenje, nije teško pretpostaviti - bira patnju kao jedini vid pročišćenja.