16/05/2008 17:03

Which Way Today (A dnes nakade) u Balkan Buster selekciji

Bugarska, 2007, 90 min
Režija: Rangel Valchanov
Uloge: Albena Stavreva, Annie Valchanova, Antoaneta Stancheva,Genadi Nikolov, Georgi Enchev,Georgy Staykov, Dimitar Goranov, Elena Arsova-Pavlov, Iliana Kitanova, Konstantin Trendafilov, Krasimira Demirova, Mariana Milanova, Mikhail Bilalov, Nikolai Ishkov, Nikolai Urumov, Ognyan Kupenov, Petar Popjordanov, Robin Kafeliev, Svetozar Kokalanov, Stefka Iordanova – Celesttiani, Teodor Elmazov, Teodora Boynova – Rossi, Tsvetana Mircheva, Rangel Valchanov
Nagrade: Special Event - Karlovi Vary 2007., FIPRESCI, The Bulgarian Film Guild’ Award – Love is Folly, 2007.,“Galia Bachvarova“ – Golden Chest, 2007.
Selekcija: Balkan Buster

Film Which Way Today žive legende bugarske kinematografije, Rangela Valchanova, biće prikazan na festivalu Cinema City u sklopu programa selekcije Balkan Buster. Film je na bugarskom Internacionalnom filmskom festivalu „Love is Folly“ 2007. osvojio prestižnu FIPRESCI nagradu.

Which Way Today kroz igru vremenom, na preseku prošlosti i sadašnjosti, meri vrednost ljudskog života, zbir proteklog iskustva, postignutog i trenutnih očekivanja.

Pre dve decenije na sceni smo imali 26 mladića i devojaka koji su se nalazili na početku profesionalne pozorišne karijere. Bili su okupljeni na nekoj vrsti audicije pred nevidljivim žirijem, gomilom teških, neobičnih i provokatinih pitanja i zadataka, na osnovu kojih je trebalo da se vidi hoće li od njih nastati dobri glumci ili ne. Ovo je sižejna nit filma stvorenog pre dvadeset godina pod naslovom Which Way Now?

Danas ista ta ekipa je okupljena na prijemu koji je organizovao jedan od kolega, a povodom proslave vredne godišnjice njihovog života. Neki od njih su u toku tog dugog vremenskog perioda živeli u inostranstvu, u potrazi za srećom i slobodom, a neki su ostali u Bugarskoj. Zajedno sa svojim rediteljem podsećaju se starih vremena i ideala, uočavajući pri tome svoje, i duhovne i telesne, promene. Ne prestaju da porede nekadašnje nade sa trenutnim željama, ludost i entuzijazam mladosti sa svakodnevnim životom sadašnjice. Koliko su zapravo podlegli rutini, depresiji i neizbežnim borama koje su se usekle u lice pričajuči prave priče, tokom proteklih dvadeset godina? Pred njima je noć sećanja, ličnih sukoba i oštrih iskrenosti koje se smenjuju sa izlivima euforije i nostalgije. Na sva ta emotivna uzbuđenja i lične drame, neizbežno je pitanje...a, kuda danas?

Jedan od najznačajnijih umetnika filma bugarske kinematografije jeste Rangel Valchanov. Za svoj originalni rad, od prvog filma On a Small Island snimljenog 1958. pa do danas, Valchanov je dobio brojna priznanja i nagrade, međutim i dalje često ostaje neshvaćen. Mnoga od njegovih ostvarenja su mnogo ispred svog vremena, a estetičke i filozofske dimenzije dela su nedovoljno cenjena sa prvim prikazivanjima - zbog hermetičnosti i inovativnosti koju sobom nose, godinama posle važe za moderna.