01/07/2016 13:14

Veče u znaku domaćeg filma na festivalu Cinema City

Ne propustite ostvarenja "Vlažnost" i "Druga linija" u bioskopima na otvorenom

Ne propustite večeras u 21h u bioskopu na otvorenom, Amstel Open Air Cinema, dugometražni film ”Vlažnost” Nikole Ljuce, koji je premijerno prikazan u okviru selekcije Forum Berlinskog filmskog festivala 2016. godine. U filmu upoznajemo Petra, harizmatičnog menadžera uspešne kompanije koja velike državne projekte snabdeva građevinskim materijalom. Po povratku sa poslovnog puta, njegova žena Mina ga sačekuje na aerodromu. Oni dolaze kući i, dok on spava, Mina nestaje bez traga. Petar počinje da laže i skriva njen nestanak, trudeći se da održi savršenu sliku života koji je izgradio. Međutim, u kovitlacu sumnjivih poslovnih dogovora, priprema za porodičnu slavu, sestrinih bračnih problema, nesanice i razuzdanih noćnih izlazaka po beogradskim klubovima, Petrovi strahovi sve više izlaze na površinu i što se on više trudi da ih potisne, oni su sve jači.
U isto vreme u bioskopu na otvorenom - SKCNS Fabrika Open Air,  biće prikazano ostvarenje "Druga linija" u režiji Nenada Miloševića. Dokumentarni film "Druga linija" rezultat je dugogodišnjeg istraživanja neoavangardne kulturne i umetničke scene s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, koja je do danas ostala marginalizovana.
Tokom svog kratkog i produktivnog delovanja, pod okriljem Tribine mladih, kuće novosadske avangarde, ovaj umetnički pokret je bio u direktnoj sprezi, ne samo sa važnim umetničkim centrima tadašnje Jugoslavije, nego i deo svetskih umetničkih tokova (7e biennale de Paris, septembra 1971, 19th Berlin International Film Festival). Državni aparat je surovo intervenisao, zabranjeni su časopisi, smenjeno rukovodstvo, filmovi su bunkerisani, protagonistima je suđeno, a dvojica su osuđena na zatvorske kazne. Kako to da je retrogradni mehanizam gušenja i uklanjanja najkreativnijih i najreprezentativnijih progresivnih impulsa u našoj sredini tako aktuelan i danas?

U filmu se pojavljuju Miško Šuvaković, Iztok Geister Plamen, Ješa Denegri, Marko Pogačnik, Naško Križnar, Otó Tolnai, Slavko Bogdanović, Slobodan Tišma, Tomaž Šalamun, Želimir Žilnik, Predrag Vranešević, Vujica Rešin Tucić, Katalin Ladik, Božidar Mandić, Vladimir Kopicl, Bálint Szombathy, Goran Trbuljak, Branko Vučićević, Raša Todosijević, Nebojša Milenković, Čedomir Drča, Karpo Godina i Siniša Tucić, dok režiju ovoj sjajnog dokumentarnog ostvarenja potpisuje filmski, televizijski i pozorišni reditelj, Nenad Milošević. Milošević je diplomirao režiju na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Bore Draškovića. Jedan od reosnivača Kino Kluba Novi Sad. Reditelj na Radio - televiziji Vojvodine.

Vidimo se uskoro na festivalu #CinemaCity2016!
Pogledajte interaktivnu satnicu festivala, odaberite svoje filmske favorite i
informišite se o ulaznicama.

Družimo se od 25. juna do 2. jula u Kineskoj četvrti i Limanskom parku!