18/03/2011 12:22

Već 17 filmova prijavljeno na Up to 10.000 bucks

Nakon tačno nedelju dana od objave, na konkurs festivala Cinema City pod nazivom „Up to 10.000 bucks“ prijavljeno je već 17 filmova i to iz Izraela, Libana, Bosne i Hercegovine, Norveške, Kanade, Švajcarske, Italije, Turske, Velike Britanije, Sjedninjenih Američkih Država, Srbije... Konkurs će biti otvoren do 5. aprila, a sve koji žele da se prijave pozivamo da to učine putem formulara na sajtu festivala www.cinemacity.org/do10000/.


Na festivalu Cinema City, koji se ove godine održava od 18. do 25. juna, selekcija Up to 10.000 bucks prikazaće filmove snimljene budžetom manjim od 10.000 dolara. Selekcija je takmičarska i predstavlja kreativan izazov talentovanim autorima da svoje originalne ideje sprovedu u film sa malo novca. Pobednički film ove selekcije osvojiće i novčanu nagradu od 2 000 dolara.

Ovogodišnji selektor programa Up to 10.000 bucks je Srđan Koljević, reditelj filma „Žena sa slomljenim nosem“, koji je na Cinema City festivalu 2010. osvojio Grand Prix za najbolji domaći film. Na naše pitanje kako bi glasila poruka mladim filmski autorima koji žele da se prijave na Up to 10.000 bucks konkurs, reditelj Koljević je odgovorio:

Najvažnije je da filmovi budu zabavni i na neki način upečatljivi, posebni; što naravno ne znači da bi trebalo da budu pretenciozni, naprotiv: svaki selektor želi da bude zaveden, šarmiran ili iznenađen filmom. Dakle, očekujem šarm, inteligenciju, duhovitost, svežinu, neki lični stil, odnosno barem jedno od navedenog. To je koliko ja to shvatam i poenta koncepta niskobudžetne selekcije. Uz to, naravno, važno je da filmovi ne budu predugački. Često važi zlatno pravilo da je manje ustvari više. Filmovi nikad ne mogu da budu prekratki. Odnosno kako je rekao Bili Vajlder Andreju Končalovskom (koji se plašio da će njegov film biti prekratak ako posluša Vajldera i izbaci sve što je ovaj rekao) – ništa ne može biti prekratko osim života (i još jedne stvari), a sve ostalo može biti samo predugačko.

Filmovi koji se prijavljuju na konkurs potrebno je da nisu snimljeni pre 2009. godine, a sve vrste i žanrovi filmova - kratki, dokumentarni, animirani, igrani, su dobrodošli.