04/09/2012 09:32

Varajeti preporučuje novi film Gorana Paskaljevića

Najuticajniji filmski časopis u svetu "Varajeti" (Variety), najavljujući Međunarodni filmski festival u Torontu, posebnu pažnju je posvetio srpskom kandidatu za Oskara, filmu Gorana Paskaljevića "Kad svane dan", saopštila je danas kuća "Intermedia Netvork".

Časopis je izdvojio Paskaljevićevo ostvarenje, zajedno sa filmom "Everyday" Majkla Vinterbotoma, koji će imati svoje premijere u okviru prestižne festivalske kategorije "Masters".


Selekcija "Masters" obuhvatiće 14 filmova reditelja koji su, kako je navadeno, zaslužili status "modernih filmskih legendi", a među njima su Mihael Haneke, Kristijan Minđiju, Abas Kjarostami, Bernardo Bertoluči, Kim Ki-duk i drugi.

"Varajeti" je povodom predstojećeg festivala u Torontu objavio i listu zvanica koje će prošetati crvenim tepihom: Tom Henks, Penelope Kruz, Brus Vilis, Gvinet Paltro, Robert De Niro, Marion Kotjar, Džoni Dep.

Domaći kandidat za nagradu Oskar u kategoriji strani film, ostvarenje "Kad svane dan", koje svedoči o tragičnoj sudbini Jevreja tokom Drugog svetskog rata, na programu festivala je 9. septembra.

Na festivalu u Torontu publici će biti predstavljeno ukupno 289 filmova iz različitih zemalja, od kojih će 146 biti premijerno prikazano.