31/05/2014 12:00

Čuveni film Gorana Paskaljevića "Anđeo čuvar" na festivalu Cinema City

Kultni film Gorana Paskaljevića "Anđeo čuvar" je istinita priča o savremenoj evropskoj trgovini robljem kroz oči novinara koji kreće tragom jednog dečaka da bi otkrio lice i naličje života jugoslovenskih Roma. Put ga vodi u Italiju gde se nalaze glavni organizatori trgovine decom. I sam dolazi u situaciju da mora da interveniše kako bi dečaka izvukao iz ruku mafije. Po povratku u Cigan-malu, njega stiže osveta pripadnika organizovanog kriminala. U filmu glume Jakup Amzić, Ljubiša Samardžić, Neda Arnerić, Šaban Bajramović, a muziku za ovo ostvarenje potpisuje Zoran Simjanović.



Simjanović je do danas kompanovao muziku za neverovatna 64 igrana filma, od kojih je prvi Specijalno vaspitanje Gorana Markovića, a najnoviji Falsifikator istog reditelja, prikazan na Cinema City festivalu 2013. Autor je muzike i za brojna televizijska ostvarenja i serije, crtane i kratke filmove, kao i za pozorište. Još u detinjstvu je počeo da se bavi muzikom, a tokom šezdesetih godina je svirao u nekoliko poznatih rok sastava, kao što su Siluete i Elipse.

Sredinom sedamdesetih počinje da se bavi scenskom muzikom, a zatim i da sarađuje sa domaćim i stranim televizijskim i filmskim produkcijama, za koje će komponovati svoje najpopularnije numere. Dva puta je osvajao Zlatnu arenu na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, za Miris poljskog cveća i Balkan ekspres, a osvojio je i druge mnogobrojne nagrade za filmove kao što su Otac na službenom putu, Tito i ja i Tango Argentino

Cinema City će Zoranu Simjanoviću, kao filmskom kompozitoru i umetniku koji je ostavio trajan pečat u svetu domaćeg filma, na festivalu dodeliti Nagradu za doprinos domaćoj kinematografiji, dok će u okviru selekcije Respect to Zoran Simjanović biti prikazano šest legendarnih filmskih ostvarenja za koja je ovaj poznati umetnik stvarao muziku.