13/11/2012 10:52

"Ustanička ulica" najbolji debitant na Kotbusu

izvor: Tanjug

Film Miroslava Terzića "Ustanička ulica", koji je prikazan na ovogodišnjem festivalu Cinema City, proglašen je za najbolji debitantski film na nedavno završenom 22. filmskom festivalu u Kotbusu (Nemačka).

Kako su saopštili producenti filma, na međunarodnom festivalu u Kotbusu, koji je trajao od 6. do 11. novembra, prikazano je preko 150 filmskih ostvarenja iz 36 zemalja i, prema proceni organizatora, beleži novi rekord, jer je festival posetilo preko 19.500 gledalaca.

"Drago mi je što su shvatili poruku i prepoznali emociju našeg filma, prepoznajući da je tema univerzalna, iako se dešava kod nas. ''Ustanička ulica'' je antiratna priča koju može da razume svako, što je potvrđeno i na festivalima koje smo do sada posetili. Ljudi su nam prilazili vidno uznemireni i razgovarali sa nama o sličnim pričama koje se odnose na njihove zemlje", rekao je povodom nagrade Terzić.

"Vrlo sam srećan zbog nagrade na festivalu u Kotbusu. Ovo nam je druga nagrada do sada na internacionalnim festivalima. To mi jako znači kao potvrda da je film prepoznat u inostranstvu, jer govori o delikatnoj i komplikovanoj temi koja je za sve nas jako važna”, dodao je producent filma i glavni glumac, Gordan Kičić.

Tokom jeseni "Ustanička ulica" prikazana je na dva međunarodna filmska festivala. Na 36. Mostra festivalu (Sao Paulo, Brazil), održanom od 19. oktobra do 1. novembra, film je, prema oceni publike, bio među 10 najboljih ostvarenja od 350 prikazanih filmova.

Takođe, "Ustanička ulica" je prikazana i na Filmskom festivalu u Mumbaju u Indiji, a početkom sledeće godine učestvovaće na festivalu u Geteborgu u Švedskoj.

Na međunarodnim festivalima, "Ustanička ulica" je do sada osvojila nagradu "Srce Sarajeva" za najboljeg glumca - Uliks Fehmiu.

"Holivud riporeter" je naveo da su "Kičić i Terzić pametno shvatili da nedavne istorijske traume prilagode u format kriminalističke istrage, sa zakopanim tajnama i sumnjivim lojalnostima", napominjući da je to izuzetan triler zasnovan na ljudskoj tragediji.

Film producentske kuće "Filmkombajn" u Srbiji je tokom distribucije videlo preko 50.000 gledalaca, a uskoro će stići u bioskopske dvorane u Hrvatskoj i Sloveniji. "Ustanička ulica" će premijerno biti prikazana u Zagrebu 20. novembra, a u Ljubljani početkom decembra.