09/11/2012 14:23

Uspešno predstavljen projekat Fresh Danube Films

Projekat Fresh Danube Films, koji je nastao u saradnji festivala Cinema City, Crossing Europe iz Linca, DORF-a iz Vinkovaca i Slobodne zone a uz podršku European Cultural Foundation, predstavljen je u sredu, 07. novembra, na konferenciji za novinare u Kulturnom centru Beograd.

Na konferenciji su govorili Sabine Gebetsroither kao predstavnik festivala Crossing Europe Film Festival iz Austrije, Toni Šarić direktor festivala DORF iz Hrvatske, Rajko Petrović direktor festivala Slobodna zona Beograd i, u ime festivala Cinema City, direktor Miloš Ignjatović i menadžerka projekta Ivana Todorović.

Cilj projekta „Fresh Danube Films“, kako je predstavljeno na konferenciji u Beogradu, jeste povezivanje filmskih festivala i institucija duž Dunava sa težnjom da se kreira snažna platforma koja će podržavati i promovisati mlade filmske autore. Iako projekat traje godinu dana, na prvom sastanku kao i konferenciji za novinare, inicijatori projekta ukazali su na važnost da platforma Fresh Danube Films nastavi da raste i razvija se u daljoj budućnosti i na taj način skrene pažnju javnosti na značaj filmske umetnosti dunavskog regiona.Promotivne aktivnosti projekta u narednoj godine ogledaće se, između ostalog, i u predstavljanju zajedničke austrijsko-hrvatsko-srpske filmske selekcije „Fresh Danube Films“, koja će biti prikazana na novim izdanjima Crossing Europe festivala, DORF-a, Slobodne zone i festivala Cinema City u godini koja predstoji.

Nakon uspešnog predstavljanja projekta na konferenciji i razgovora sa novinarima, u Kulturnom centru Beograd prikazano je, u okviru projekta Fresh Danube Films, odlično debitantsko dugometražno ostvarenje reditelja Huseina Tabaka „Tvoja lepota ne znači ništa“.