18/11/2011 16:57

Uskoro Festival autorskog filma

Sedamnaesto izdanje Festivala autorskog filma održaće se u periodu od 30. novembra do 5. decembra, a publika festivala moći će da prati programe na nekoliko mesta u Beogradu. U sklopu glavnog i pratećih filmskih programa na 17. FAF-u biće prikazano preko 60 ostvarenja. Festival autorskog filma održava se u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra Beograda, Muzeju Kinoteke, Domu kulture studentski grad i multipleksu „Kolosej“.


U glavnom programu ovogodišnjeg festivala i ove godine naći će se ostvarenja umetničkog fima sa prestižnih svetskih filmskih festivala.

Tu je najpre iransko ostvarenje "Razvod: Nader i Simin", reditelja Ašgara Farhadija, nagrađeno u Berlinu sa dve glavne nagrade – priznanjem za najbolji film i priznanjem za najbolja glumačka ostvarenja kako muškoj, tako i ženskoj glumačkoj ekipi filma. Ovaj film nagrađen je i priznanjem Ekumenskog žirija Kanskog filmskog festivala.

Među filmovima koje će beogradska publika gledati u nekoliko gradskih bioskopskih sala su "Faust" reditelja Aleksandra Sokurova, dobitnik "Zlatnog lava" na ovogodišnjem festivalu u Veneciji, "Sram" reditelja Stiva Mekvina, čiji je glavni glumac, Majkl Fasbender, u Veneciji nagrađen priznanjem za najbolju mušku ulogu, i "Bilo jednom u Anadoliji" Nurija Bilge Džejlana, dobitnik Gran prija na festivalu u Kanu.

Sledeći tradiciju upoznavanja domaće publike sa novim glasovima u autorskom filmu, FAF ponovo prikazuje dobitnika kanske nagrade za najbolji debitantski film, priznanja "Zlatna kamera" – ostvarenje "Akacije" argentinskog reditelja Pabla Đorđelija. U glavnom programu naći će se i dobitnik nagrade za režiju na najpoznatijem američkom nezavisnom festivalu u Sandensu, "Tiranosaurus" reditelja Padija Konsidina, kao i prvo 3D ostvarenje kultnog reditelja Vima Vendersa – "Pina 3D", film posvećen slavnoj plesačici i koreografkinji Pini Bauš.

Deo festivala su i ove godine, osim filmskih, i prateći programi koji predstavljaju druge umetnosti. FAF će i ove godine ugostiti renomirane filmske autore.

Festival autorskog filma je osnovan 1994. godine. U okviru ovog festivala prikazuju se ostvarenja autorskog filma koja komuniciraju sa publikom na drugačiji način od holivudskih blokbastera, ne teže pukoj zabavi, i nose jak pečat umetničke vizije svojih autora.

Više informacija na zvaničnom sajtu festivala.