09/06/2016 09:11

Upoznajte se sa muzičkim filmovima selekcije Planet Rock

Filmska svedočanstva o muzičarima, umetnicima i kulturnim pokretima koji su menjali svet

Popularna selekcija Planet Rock, koja svake godine izaziva veliko interesovanje publike zahvaljujući odličnom odabiru muzičkih filmova, na ovogodišnjem Cinema City festivalu, koji se održava od 25. juna do 2. jula ove godine u Kineskoj četvrti i Limanskom parku, donosi nam omiljena ostvarenja publike svetskih festivala, višestruko nagrađivanje filmove i svedočanstva o stranim i domaćim muzičkim legendama.Popularno ostvarenje o legendarnoj muzičarki, Dženis Džoplin, mala tužna devojka, američke rediteljke Amy Berg otkriće vam "Dženis kakvu niste videli do sada: elokventnu, abicioznu, razapetu između svoje buntovničke strane i očajničke potrebe za stabilnošću". Tu je i ostvarenje Pako de Lusija: Putovanje koje donosi intiman i uzbudljiv pogled na život legendarnog flamenko gitariste, režiran od strane njegovog sina, Franciscoa Sancheza Varele. Ne propustite film koji je osvojio srca publike na festivalima širom sveta! U pitanju je Sonita, iranske rediteljke Rokhsareh Ghaem Maghami, nagrađen i na čuvenom Sundance festivalu.

Cinema City publici predstavlja gran-pri dobitnika ovogodišnjeg BELDOCS festivala, fenomenalno ostvarenje Druga linija, autora Nenada Miloševića. Druga linija donosi nam priču o novosadskoj neoavangardi iz sedamdesetih godina prošlog veka, kao delu svetskih umetničkih tokova, koja je srušena surovom intervencijom državnog aparata. U okviru Planet Rock selekcije publika će imati priliku da vidi i Limunovo drvo, autora Branka Radakovića, dokumentarac o prvom bendu jednog od najznačajnijih autora rok muzike na ovim prostorima, Milana Mladenovića. Ne propustite priliku da pо prvi put čuјеte, dugо čuvаnе u tajnosti, аutеntičnе snimkе numеrа Limunоvоg drvеtа, kао i pričе pоznаtih ličnоsti iz svеtа rоk muzikе i umеtnоsti, kојi оtkrivајu značaj ovog bеndа.


Ne propustite uzbudljivu priču Stani na put, domaćeg autora Nemanje Đerića, u produkciji Red Bulla i MTV Adrie, koja govori o razvoju delova beogradske, zagrebačke i tuzlanske hip-hop scene, o kom govore pioniri i nosioci ovog žanra. Zatim, pođite na put od najpoznatijih zagrebačkih diskoteka preko manje poznatih začetaka diskoteka u Splitu, Rijeci i na Hvaru, pa sve do potrage za prvom diskotekom na svetu sa Perom Francuzem, jelšaninom koji je bio foto model u Parizu! I sve to kroz dokumentarno ostvarenje Pola stoljeća diska, hrvatskog reditelja Zvonimir Rumboldta. Nemačko dokumentarno ostvaranje B-film: Požuda i zvuk u Zapadnom Berlinu, autora Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck i Heiko Lange, nagrađeno na Filmskom festivalu u Berlinu, donosi uzbudljivu brzu kolažnu priču o muzici, umetnosti i haosu divljeg Zapadnog Berlina osamdesetih, koji je privlačio kako ingeniozne diletante, tako i svetske zvezde.

Ne propustite odlična ostvarenja selekcije Planet Rock
#CinemaCity2016