09/09/2014 15:06

Up to 10.000 Bucks film na festivalu u Londonu

Nakon nekoliko prikazivanja na domaćim i svetskim festivalima, kratkometražni film “Koža će nam postati siva” reditelja Ivana Bakrača biće prikazan početkom oktobra u britanskoj prestonici na prestižnom BFI London film festivalu. Kako u razgovoru za B92 otkriva reditelj Ivan Bakrač, film će u Britaniji premijerno biti prikazan 9. oktobra u Nacionalnom filmskom teatru, dok je reprizna projekcija zakazana za 11. oktobar.

“U pitanju nije klasičan narativni film, već je to višeslojna priča o odnosima u savremenom društvu”, objašnjava Bakrač radnju svog ostvarenja koje će na festivalu u Londonu biti prikazano u okviru selekcije “Debate”, rezervisane za filmove koji podstiču na razgovor i debatu.

“Koža će nam postati siva” (Our skin is going to gray) bavi se otuđivanjem i strahom od istog, kao i analizom seksualnih neuroza savremenog čoveka. Scenario za film napisali su Bakrač i Bane Jevtić na osnovu Jevtićeve prethodno objavljene kratke priče.

Uloge, uz Jevtića, igraju i Jelena Angelovski, Eva Ras, Bora Nenić, Maja Šuša i Vladimir Gvojić. Ostatak ekipe čine snimatelj Dušan Grubin, tonac Ivan Antić, i scenografkinja Dragana Baćović.

“Ceo film sniman je sa budžetom od nula dinara”, priča Bakrać, “Svi su glumci i saradnici pristali da rade besplatno. S obzirom na to da je ovo naš prvi projekat, u pitanju je svojevrstan eksperiment za nas.”

Radnja filma smeštena je u mali stan betonskog blokovskog naselja gde dvoje stvaralaca prolaze kroz ličnu kreativnu krizu u vremenu svetske krize. U minutima nakon intimnog odnosa, neobaveznim razgovorom likovi otkrivaju svu pustoš svojih zivota, kao i fiktivnih života koje stvaraju.

Domaća publika film je mogla da pogleda na nekim od festivala (Bašta fest, Cinema City), a međunarodnu premijeru imao je u Bugarskoj.

“U narednom period očekuje nas gostovanje na Belo Orizonte filmskom festivalu u Brazilu, a potom i festivalu u Turskoj i Grčkoj”, otkriva Bakrač. “Premijeru u Beogradu teško je ugovoriti, s obzirom na to da je u pitanju kratkometražni film. Opcije su nam stoga svedene na festivale, pa planiramo da se prijavimo za neki od predstojećih festivala.”

“Koža će nam postati siva” četvrti je kratkometražni film Ivana Bakrača koji učestvuje na međunarodnim festivalima, nakon ostvarenja “Progovori da te vidim” (2008), “Mala ali prava stvar” (2010) i “Ratovi” (2013).

Ovogodišnji London film festival otvoriće 9. oktobra film “The Imitation Game” o neverovatnoj životnoj priči Alana Tjuringa, oca modernog računarstva, kog na velikom platnu igra Benedikt Kamberbač. Za zatvaranje, 19. oktobra, ostavljena je ratna drama “Fury” kojom se, posle kraće pauze, Bred Pit vraća na filmsko platno.




izvor: b92