25/06/2014 14:01

Up to 10 000 Bucks: U pozitivnom i uzbudljivom ritmu

Piše: Dina Vuković, Up to 10,000 bucks koordinatorka

Projekcije Up to 10,000 bucks filmova i dalje se odvijaju u svom pozitivnom i uzbudljivom ritmu. Uz veliki broj gledalaca, u punoj sali filmovi snimljeni budžetom manjim od 10.000 dolara žive svoj život. To je najvažniji deo njihovog odrastanja. Veliko platno, mrak i pogledi. To je njihov smisao. Kada prođu festivalsku karijeru ti filmovi postaće deo interneta, ogromne džungle u kojoj retko ko ima strpljenja da ih pogleda u miru i posveti im pažnju koju zaslužuju.


Indijski film Ulični psi otvorio je jučerašnji blok. Međunarodna premijera, film o društvenim hijerarhijama, kako se lako uloga potlačenih pretvara u ulogu onog koji tlači. Nakon toga Mrzim te, film hrvatske rediteljke Lane Kosovac koji nas vodi kroz osećanja ćerke kojoj se roditelji razvode, osećanja koja u kontrastu praznog grada postaju sve izraženija i jasnija. Posle toga film Kako sam prestala da pijem i postala majka, film hrabrih rediteljskih postupaka, film odluka i odrastanja. Zatim Mamci i udice Luke Popadića, film o snalažljivosti, prijateljstvu i opstanku, film koji publici poklanja optimizam. Poslednji, nemački film Studije o histeriji nasmejao je publiku, a istovremeno alegorijski preneo poruku o ideologiji, o ljudskim odnosima vođenim društvenim normama.

Večeras nas očekuje šest filmova: belgijski film 30 minuta dnevno, Klasići Milana Smiljanića, dokumentarni film Goran, Nemoj da žuriš Katarine Mutić koji će biti premijerno prikazan, Bebisiter Ivana Sikavice i iranski film Rekvijem za noć. Posle filmova publika će imati priliku da upozna reditelje filmova Klasići i Nemoj da žuriš, kao i ekipu filma Goran. Dobrodošli!