08/06/2014 19:30

Up to 10 000 Bucks: Nesputano i hrabro. Drugačije.

Ove godine selekcija Up to 10 000 Bucks, jedan od omiljenih programa festivalske publike, predstavlja 32 filmska ostvarenja iz svih delova sveta. Reditelj Srdan Golubović, prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji domaći film - "Krugovi", ove godine, prema tradiciji festivala, je selektor  programa posvećenog niskobudžetnom filmu. Kako naš poznati reditelj doživljava ovogodišnji Up to 10 000 Bucks, saznajte u nastavku:Da li je mali budžet za film prepreka i linija koja limitira autorsku kreativnost ili činjenica koja oslobođa i daje prostor za potpunu slobodu umetničkog izraza? Ponekad mali budžeti oslobađaju kreativnost autora, pomažu joj da bude lišena stereotipa, klišea i zanatskih normi. Tada je kreativnost esencija slobode umetničkog izraza, nesputanog, anarhičnog, poetičnog, neobičnog i ličnog.

Umetnost je lični stav, a sloboda umetničkog izraza je njen najvažniji oblik. Sloboda izražavanja koja je lišena stega konvencionalne forme, šablona i tredova, malograđanštine, cenzure, imitacije i preslikavanja. A takva umetnička dela su lična i iskrena, a samim tim uzbudljiva, autentična i istinita.U ovogodišnjoj selekciji “Up to 10.000 bucks” nalaze se filmovi autora različitih generacija, autora koji na različite načine tragaju za sopstvenom umetničkom slobodom, autentičnošću i pogledom na svet. Osnovna nit koja povezuje stilski i žanrovski veoma različite filmove je pobuna. Pobuna pojednica protiv sistema, pobuna potlačenih i osiromašenih, pobuna protiv birokratije i njene apsurdnosti, pobuna protiv divljeg neoliberalnog robovlasništva, pobuna običnog čoveka za koga sloboda znači mogućnost da prehrani sopstvenu porodicu.

U potrazi za slobodom umetničkog izraza i potrebom da nam u svojim filmovima donesu deo svog unutrašnjeg i mentalnog sveta. Nesputano i hrabro. Drugačije.