27/06/2014 15:28

Up to 10 000 Bucks: Filmovi koji ostavljaju trag

Piše: Dina Vuković, Up to 10,000 bucks koordinatorka

Rediteljska misao treba da bude jaka, fokusirana i smislena da bi se napravio film koji će ostaviti trag na gledaoce. Reditelj ukoliko ima snagu, volju i snažnu ideju, može da izgura taj film bez obzira na visinu budžeta. Ipak, nizak budžet ne treba da postane stanje koje svi prihvatamo. Nemanje novca za saradnike i opremu, rad uz pomoć štapa i kanapa, iscrpljuje i troši autora.Postoji velika razlika između low budget i no budget filmova. Nažalost, većina filmova kod nas danas je no budget, a to nikako nije dobro. Ne želimo da mladi autori svu svoju snagu potroše na početku svoje karijere. Čak i kada je niskobudžetni film u pitanju, potrebno im je omogućiti osnovni budžet. Nažalost, autori u Srbiji trenutno nemaju ni to. Iako sposobni da svoju ideju iznesu bez obzira na okolnosti, ne želimo da to postane standard jer je to veoma opasno. Zato ova selekcija nije Up to 10 bucks, up to 100 bucks niti up to 1000 bucks. Ona u svojoj samoj ideji zamišlja prostor u kom filmska ekipa radi u normalnim uslovima i mi želimo da podstaknemo te autore da nastave da rade i grade svoju karijeru. Ovih dana u razgovorima sa autorima nakon projekcija dotakli smo se ove teme i zato mi je bilo važno da se ponovo vratimo na početak i istaknemo razliku između niskobudžetnog i bezbudžetnog filma.

Sinoć je u kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, bilo prikazano pet filmova. Program je počeo sa filmom Izlaz u slučaju opasnosti Vladimira Tagića koji je premijerno prikazan. Publika je ovaj film sjajno prihvatila. Na granici realnog i nadrealnog, na granici ludosti, kroz nekoliko malih priča ovaj film slika jednu banalnost kojom smo svi okruženi. Nakon toga Zima Bojane Starčević sa sjajnom Mirom Banjac, film koji nas stavlja u prostor između života i smrti, između ljubavi i mržnje. Zatim dokumentarac 1973 koji nas vodi od tišine do zvuka, postepeno nas upoznajući sa glavnim junakom filma. Nakon toga trebalo je da bude prikazan mađarski dokumentarac Nedeljni ručak, ali nažalost film je imao tehničkih problema u prikazivanju, pa ćemo zato taj film prikazati večeras. Poslednji animirani film Vuka Palibrka Običan dan poveo nas je u putovanje crtanog junaka kroz njegovu radoznalost i istraživanje sveta. Nakon projekcija, vodili smo razgovor sa Vladimirom Tagićem koji nam je ispričao o procesu izrade svog filma i problemima sa kojima se suočavao tokom realizacije.

Večeras gledamo filmove Ovih dana, Linije neba, Više od dva sata i Život je, kao i film Nedeljni ručak koji je juče zbog tehničkih problema prekinut. Dobrodošli na poslednji dan programa Up to 10,000 bucks ove godine!