26/06/2014 14:38

Up to 10 000 Bucks danas: Između misli i osećanja, želje i akcije, slobode i destrukcije

Piše: Dina Vuković, Up to 10,000 bucks koordinatorka

Uhvatiti trenutak između misli i osećanja, između želje i akcije, pronaći granicu između slobode i destrukcije, samo su neke od tema koje istražuju filmovi selekcije Up to 10,000 bucks ove godine.

Jučerašnji program otvorio je belgijski film 30 minuta dnevno koji traga za odnosom starog bračnog para prikazujući blok od 30 minuta kojim oni prekidaju konstantno gledanje televizije i rade fizičke aktivnosti. Nakon toga Klasići Milana Smiljanića, igrana forma koja u dokumentarnom žanru istražuje prijateljstvo i spremnost da se pomogne prijatelju u nevolji. Zatim je usledio dokumentarni portret Gorana iz Novog Sada koji u intimnom razgovoru sa rediteljem otkriva svoje želje, strahove i radosti. Zatim premijerno izveden film Nemoj da žuriš Katarine Mutić prenosi publici duboka osećanja izražena u tišini. Posle toga hrvatski film Ivana Sikavice Bebisiter prikazao je atmosferu večite potrebe da pobegnemo od onoga šta nas očekuje. Poslednji, iranski film Rekvijem za noć, na putu od osuđivanja do sažaljenja, od ljutnje do tuge, priča priču o jednom dečaku i domaru u sirotištu.

Nakon projekcije usledio je razgovor sa rediteljima. Koliko je teško snimliti film sa malim budžetom, koji kompromisi moraju da se naprave i da li uopšte treba da se snima film sa malim budžetom, pitanja su o kojima smo razgovarali sa Katarinom Mutić i Milanom Smiljanićem. Reditelji su nam otkrili i kako se bira tema za film, objašnjavajući da ukoliko se odluči za nešto blisko, poznato i istinito, reditelj ne može da pogreši. Nakon razgovora sa njima, protagonista i producentkinja dokumentarnog filma Goran poklonili su se publici i dobili iskreni aplauz.

Večeras ponovo gledamo filmove od 18:30. Očekuje nas premijerno izvođenje filma Izlaz u slučaju opasnosti Vladimira Tagića koji je već učestvovao u ovoj selekciji pre nekoliko godina i dobio specijalno priznanje za režiju. Zatim film Zima novosadske rediteljke Bojane Starčević u kom glavnu ulogu tumači Mira Banjac, nakon toga dokumentarac Stefana Ivančića 1973, pa mađarski film Nedeljni ručak i na kraju animirani film Običan dan Vuka Palibrka. Posle filmova sledi razgovor sa rediteljima. Očekujemo vas!