04/10/2012 14:24

"Žućko" proglašen za najbolji dokumentarac u Nigeriji

Igrano-dokumentarni film "Žućko – Priča o Radivoju Koraću" reditelja Gordana Matića, koji je ove godine prikazan na festivalu Cinema City u okviru programa Nacionalna klasa, osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na 9. međunarodnom filmskom festivalu u Abudži, u Nigeriji.

Ovo je četvrta međunarodna nagrada za film koji govori o legendarnom košarkašu. Film je osvojio dve nagrade na festivalu u Palermu 2011, kao i nagradu Srebrni vitez na festivalu u Moskvi 2012. godine.

Kako su saopštili producenti filma, festival u Abudži koji je održan od 25. do 28. septembra nastao je spajanjem pet velikih afričkih festivala 2003. godine i jedan je od najuticajnijih filmskih festivala na teritoriji Afrike.

"Priča o Radivoju Koraću" nastavlja vrlo aktivan festivalski život. Film se našao i u zvaničnoj selekciji festivala BODA u Pekingu, najvećeg azijskog filmskog festivala sportskog filma, koji se održava od 7. do 11. novembra, kao i u zvaničnoj selekciji nauticajnijeg i najvećeg filmskog festivala sportskog filma na svetu, Međunarodnog FICTS festivala u Milanu, koji se održava od 5. do 9. decembra.