11/12/2012 15:20

"Žućko” nagrađen u Milanu

izvor: Tanjug

Igrano-dokumentarni film "Žućko - priča o Radivoju Koraću" reditelja Gordana Matića osvojio je na 30. milanskom internacionalnom FICTS festivalu (Milano International FICTS Fest) još dva vredna priznanja, saopštili su beogradski producenti tog filma. "Žućko" je u kategoriji "Film" osvojio "Mention d''Honneur" za najbolji film festivala, a pored toga i "Specijalnu nagradu - Trofej", za koju konkurišu učesnici svih sedam takmičarskih selekcija.

Na ovoj manifestaciji nagrađuju se po kategorijama: olimpijske vrednosti, dokumentarni film, televizijski šou i nove tehnologije, sport i društvo, film, sportska reklama, filmovi i televizijske emisije na temu fudbala. Reditelju Matiću nagrade je 9. decembra, na završetku festivala, uručio profesor Franco Ascani, član Komiteta za kulturu i obrazovanje Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Milanski FICTS fest je najveći festival sportskog filma na svetu, ujedno i najveća svetska smotra i market sportskih programa. Za zvaničnu selekciju konkurisalo je više od 2.000 naslova iz 114 zemalja, a za glavni program, od 5. do 9. decembra, akreditovano je 320 sportskih novinara i 250 sportskih televizijskih kanala. Pokrovitelj festivala je Međunarodni olimpijski komitet.

Film "Žućko", o legendarnom košarkašu Koraću, do sada je prikazan na brojnim festivalima širom zemlje i sveta i višestruko nagrađivan.

Na Međunarodnom festivalu sportskog filma ATLANT (International Sports Film Festival ATLANT)u gradu Lipetsk u Rusiji, kao i festivalu u Abudži u Nigeriji proglašen je za najbolji film festivala. Dobio je dve nagrade na festivalu u Palermu, za najbolju režiju i najbolji strani film, kao i "Srebrnog viteza" u Moskvi i i nagrade na Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru.