23/01/2015 15:33

U toku je Sandens festival

Filmski festival Sandens počeo je 22. januara a traje do 1. februara Park Sitiju u Juti, i nudi uobičajenu selekciju nezavisnih filmova, ali i povratak na veliko platno osnivača festivala Roberta Redforda.

Redford (78) koji je festival nazvao po klasiku iz 1969. "Buč Kasidi i Sandens Kid" pojaviće se ispred kamere u filmu "A Walk in the Woods" rađenom prema knjizi pisca Bila Brajsona, koga u Srbiji objavljuje Laguna.

Film je jedan od 200 ostvarenja koja će biti prikazana na ovogodišnjem Sandensu, a festival je već postao stecište holivudske elite i mesto koje promoviše filmove koji osvajaju važne nagrade i pohvale kritičara. Primera radi, "Odrastanje" i "Whiplash" koji su osvojili Zlatne globuse i imaju više nominacija za Oskare bili su prikazani na prošlogodišnjem Sandensu.Redford u filmu "A Walk in the Woods" igra sa Nikom Noltijem ali je želeo da u filmu o planinarenju Apalačima glumi sa partnerom iz "Buč Kasidija" Polom Njumenom.

"Teren je drugačiji ali bi i dalje imao istu vezu kakvu smo imali u 'Buču' i 'Žaoki'", rekao je Redford lokalnim medijima. Redford je godinama pokušavao da realizuje ovaj projekat ali je na kraju Njuman odustao zbog krhkog zdravlja."Rekao mi je: 'Vidi Bobe, mislim da to ne mogu da izvedem u ovim godinama'. Pa sam odustao", ispričao je Redford koji se poslednji put na velikom ekranu pojavio u filmu "All is Lost". Njuman je preminuo 2008.

Redford će ovogodišnji festival otvoriti tradicionalnom pres konferencijom u ski izletištu Park Siti. Agencija AFP izdvojila je 10 filmova sa Sandensa na koje treba obratiti pažnju. Prvi je "Going Clear: Scientology and the PRison of Belief", oskarovca Aleksa Gibnija, rađen prema knjizi Lorensa Rajta koja je nagrađena Pulicerom.

Tu su i "Last Days in the Desert", gde Juan Mekgregor igra i Isusa i Đavola, "(T)ERROR" o mutnim opravdanjima jedinice za borbu protiv terorizma, "The Chinese Mayor" o gradonačelniku koji rudarski grad u Kini pokušava da pretvori u turističku oazu uz upotrebu "čiste" energije kao i "The Hunting Ground" režisera Kirbija Dika o seksualnom zlostavljanju u američkom kampusu.

Na listi filmova koji se ne smeju propustiti su i "Z for Zachariah", postapokaliptična priča o ženi koja veruje da je poslednja žena na Zemlji i dvojici muškaraca koji se takmiče za njenu naklonost, "What Happened, Miss Simone", biografski film o Nini Simon.Tu su i "the Visit", lažni dokumentarac o prvom susretu čovečanstva sa inteligentnim vanzemaljcima, "3 And 1/2 Minutes", film o protestima u SAD koji su izbili pošto su beli policajci ubili crnog dečaka i "Being Evel", insajderski pogled na život čuvenog kaskadera Roberta "Ivela" Kenivela koji je režirao Oskarom nagrađeni režiser Danijel Džung.