02/02/2015 10:24

U toku je festival "Sedam veličanstvenih"

Na Festivalu evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih", koji je u toku u Sava centru, večeras je na programu danska produkcija "Demokrate" rediteljke Kamile Nilson.

Ovaj film važi za jedan od najboljih danskih dokumentaraca u poslednjih nekoliko godina, ističu selektor Tue Stin Miler i osnivači festivala Zoran i Svetlana Popović.

Rediteljka Nilson biće gost Beograda. Ona će posle projekcije razgovarati sa publikom, koja i ove godine u velikom broju prati program "7 veličanstvenih". Takođe će održati master klas za mlade sineaste, što je od početka praksa na ovom specifičnom festivalu.

Film "Demokrate" prati proces stvaranja novog ustava Zimbabvea. To je narativni kostur priče, a film govori o političkoj eliti koja vodi bitku oko osnovnih načela i koja određuje moguću budućnost zemlje.

Dva politička protivnika u Zimbabveu odabrana su da napišu novi ustav, a rediteljka je bila u mogućnosti da prati uzbudljivu političku igru dve strane iz neverovatne blizine, navodi se u najavi.

Festival "7 veličanstvenih" trajaće do 5. februara. Sve projekcije održavaju se u velikoj dvorani, a cena ulaznica je 400 dinara.

Izvor: tanjug.rs