19/10/2012 18:59

U saradnji sa Francuskim institutom predstavljamo DANE Z'ANIMACIJE

Francuski institut u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada i Cinema City internacionalnim filmskim festivalom, u okviru projekta Francuski filmski karavan, organizuje vikend francuskog animiranog filma DANI Z’ANIMACIJE koji će se održati 26. i 27. oktobra u Novom Sadu.

DANI Z’ANIMACIJE predstaviće neka od najboljih ostvarenja francuskog animiranog filma. Projekcije filmova će se održati u terminima od 19h i 20:15h u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada, dok će ulaznica za projekciju koštati 150 dinara.

U nastavku pogledajte program:

Petak 26. oktobar

19:00

Brendan i tajne Kelsa (2009, 65 min)

Režija: Tom Mur

Irska, deveti vek. Dvanaestogodišnji Brendan živi u utvrđenoj opatiji Kels. Sa ostalim opatima, on gradi zidine oko opatije radi zaštite od učestalih vikinških napada. Njegov susret sa opatom Ajdanom, čuvarom Knjige svetlosti, početak je brojnih avantura…



20:15

Rabinova mačka (2009, 100 min)

Režija: Žoan Sfar i Antoan Delvo

Alžir, dvadesete godine dvadesetog veka. Rabin Sfar živi sa svojom kćerkom Zabijom, bučnim papagajem i mačkom. Jednog dana, mačka je pojela papagaja i tako dobila moć govora… da bi izgovarala same laži!



Subota 27. oktobar

19:00

izbor kratkih filmova - Logorama, Čovek u Gordiniju, Madagaskar - Jedan putopis, Malban

Logorama (2009, 16 min)

Režija: Fransoa Alo, Erve de Kresi, Lidovik Uplen

U imaginarnom Los Anđelesu, sačinjenom od logotipa, dva policajca jure Ronalda MekDonalda, trgovca oružjem. Film je osvojio brojne nagrade.



Čovek u gordiniju (2009, 10 min)

Režija: Žan-Kristof Li

Prestravljen od hodanja po linijama, Mark ih mora izbegavati dok se kreće.



Madagaskar, jedan putopis (2009, 12min)

Režija: Bastijen Diboa

Putopis jednog zapadnjaka iz Madagaskara i njegovo suočavanje sa lokalnim običajima. Stranice se okreću, crteži se kreću a Madagaskar pleni svojim pejzažima i kulturom.



Malban (2008, 8 min)

Režija: Elodi Buedek

Mlada devojka Klod provodi leto sa svojom majkom i mlađim bratom u kući na obali mora. Jedne večeri, posećuje ih neznanac. On je ornitolog, koji se uputio na jedno ostrvo naseljeno pticama, koje je tema poslednje knjige Klodinog oca…



20:15

Ostrvo Blek Mor (2004, 81 min)

Režija: Žan-Fransoa Lagioni

Godina 1803. Kornvol. Petnaestogodišnjak Kid beži iz sirotišta. Jedino što ima u svom posedu je mapa s blagom koje se nalazi na ostrvu Blek Mor…

Cilj projekta “Francuski filmski karavan” je da se domaćim gledaocima pruži mogućnost da uživaju u filmskim bogatstvima kvalitetne francuske produkcije! Nakon vrlo uspešnog tematskog serijala “Zločini i misterije”, novi vikend francuskog filma “Dani Z’Animacije otkriće nam lepotu animiranog francuskog filma.

“Francuski filmski karavan” rezultat je bliske i kreativne saradnje festivala Cinema City i Francuskog instituta koja će nastaviti da se dalje neguje i razvija.