22/06/2008 13:37

U razgovoru sa Marijom Jocić

intervju

Kroz kratak razgovor sa Marijom Jocić, PR-om festivala Cinema City, saznali smo neke od njenih ličnih utisaka povodom osmodnevne filmske fantazije, koja je istinski preobrazila Novi Sad u grad bioskop i svrstala ga među najznačajnije svetske filmske i kulturne centre.

-Marija, da li ste zadovoljni realizacijom festivala? I da li je osmodnevni Cinema City put kroz svet filma tekao po planu?

Tokom osam dana festivala Novi Sad je zaista postao grad bioskop, a to je ono što nama kao organizatorima festivala govori da je sve prošlo u najboljem redu. Nismo imali nekih većih problema ili izmena tokom festivala.

-Kolika je bila posećenost festivala, da li je ispod ili iznad Vaših očekivanja?

Zaista imam utisak da je neka neverovatna magija vladala ovih dana gradom. Prepuni bioskopi i publika koja je otvorena za potpuno različite filmske priče, poglede na svet, sjajno je što je ovaj hrabar i vrlo smeo filmski program prihvaćen i što su gledaoci bili spremni na svakodnevno novo istraživanje. Dovoljno je reći da je festival posetilo oko 50 000 ljudi, i da ste viđali ljude koji su nosili Cinema City org kartice sa širokim osmehom u blizini svakog od festivalskih bioskopa.

-Po Vašoj slobodnoj proceni, koje selekcije su bile najposećenije?

Teško je izdvojiti selekciju, ali ono što je zanimljivo je da su svi domaći filmovi prikazani pred prepunom dvoranom SNP-a, da je Animatrix potpuno osvojio publiku, a i da su filmski klasici imali veliku posećenost.

-Šta smatrate istinskim iznenađenjem festivala, da li je to bio neki film koji je posebno privukao pažnju publike, neko dešavanje ili gost festivala?

Svako od naših gostiju imao je posebno iskustvo i u snimanju svog filma a naravno i u susretu sa publikom. Znam sigurno da je film Sita peva bluz u potpunosti raznežio i oduševio publiku. Rediteljka Nina Paley radila ga je 5 godina na svom kompjuteru, a iskrenu autobiografsku priču o tome kako ju je muž ostavio putem e-maila, uz duhovitu verziju indijskog epa Ramajana, publika je prihvatila sa velikom toplinom.