10/06/2015 16:26

U razgovoru sa Jarbolima

Naša muzika se bavi običnim čovekom i njegovim stanjima, a to je tema za svako vreme i mesto.

Tokom Cinema City festivala - od 29. juna do 5. jula - publika će imati priliku da pogleda 70 filmova i poseti 7 fantastičnih koncerata. Nova kreativna četvrt biće ispunjena beskompromisnim, svežim, aktuelnim mladalačkim zvukom i dobrim “vajbom”. Od “tvrdog” zvuka pa sve do plesnih šlagera za sve oni koji jesu ili se osećaju mladima, vodiće nas afirmisani muzički stvaraoci i bendovi: Jarboli, Threesome, Stray Dogg, Iskaz, Zemlja gruva, Dj-evi Flip & Rasheed, Vis Limunada, a koji poput filmskih kolega uveliko oblikuju domaću i regionalnu muzičku scenu.

Jedan od najuzbudljivijih bendova u Srbiji, Jarboli, nastupiće na otvaranju 8. Cinema Cityja, u ponedeljak, 29. juna nakon zvaničnog dela otvaranja festivala. Tim povodom razgovarali smo sa članovima ovog fenomenalnog benda.Kao bend koji je dugo na našoj muzičkoj sceni, sa bogatom karijerom i više nego uspešnim koncertima, da li ste do sada imali prilike da svirate na nekom filmskom festivalu?


Prvo što mi pada na pamet su festival DORF u Vinkovcima i filmski festival na Paliću. A mislim da je toga bilo još. Dakle, odgovor je da.

Član vašeg benda, Boris ima iskustva sa stvaranjem muzike za film? Ako se ne varam u pitanju je film “The Box” koji je prikazan na Cinema City festivalu 2011.godine. Možete li podeliti sa nama, kakvo je to iskustvo?

Na filmu “The Box” sam radio kao koautor Vladimiru Kolariću (Veliki prezir). Bilo je još filmova na kojima sam radio sa raznim kolegama, a za dokumentarni film “Lice revolucije” sam pravio kompletnu muziku. Uvek mi prija bavljenje filmskom, ili drugom primenjenom muzikom jer je to odmak od čisto autorske muzike i samim tim odmak od samog sebe. Čovek sam sebi dosadi.
Kako vidite sve češću potrebu, u svetu pa i kod nas, za revitalizacijom kvartova i gradskih naselja koji nisu centar grada? Da li je kulturna revitalizacija (revitalizacija kroz ponude filmskog, muzičkog i sličnih sadržaja) podjednako važna i efektna kao i infrastrukturna ulaganja?

Mislim da je decentralizacija gradskih sadržaja, pogotovo kulturnih jako važna i potrebna. U tom smislu jednako važna kao i infrastruktura naselja, koja je opet temelj za bilo kakav sadržaj koji bi mogao u naseljima da zaživi. Verujem da su to procesi koji treba simultano da se odvijaju.Sviraćete na Planet Rock Musig Stageu, na kom se pre koncerata održavaju projekcije muzičkih filmova... Film o kom mužičaru biste voleli da pogledate na Cinema City festivalu?

Rok dokumentarac mi je jedan od omiljenih filmskih žanrova. Tako da bi me puno toga obradovalo. Recimo, uvek bih rado gledao dokumentarac o Bob Dylanu “No direction home”.

Na pravom mestu u pravo vreme, slogan je ovogodišnjeg festivala. Svojim kvalitetom dokazujete da su vreme i mesto uvek pravi kada je vaša muzika u pitanju. Šta je formula vašeg uspeha, pored talenta i iskustva? Šta je to kod Jarbola što evidentno osvaja?

Jarboli se nikad nisu vezivali za aktuelne trendove. Naša muzika se bavi običnim čovekom i njegovim stanjima, a to je tema za svako vreme i mesto.