20/04/2009 15:52

U razgovoru sa direktorom festivala Cinema City

intervju - Miloš Ignjatović

U razgovoru sa direktorom Festivala filma i medija  Cinema City Milošem Ignjatovićem, cinemacity.org saznaje koliko je uloženo truda i rada tokom stvaranja ovog kulturnog projekta, kakvi su uspesi zabeleženi prošle godine a šta se očekuje od festivala u budućnosti, kao i koliko je zapravo velik i lep izazov iznova oživeti magiju grada-bioskopa...

- Prošlo je nešto manje od godinu dana nakon prvog Cinema City festivala, kakvi sa Vaši utisci danas povodom istog i šta Vam je ostalo u najlepšem sećanju?

Najlepši je bio pogled na prepune bioskopske arene. Festival je doneo neku posebnu energiju u Novi Sad i u njoj su uživali publika, naši gosti a i mi kao organizatori. Koncept festivala je zaživeo, ljudi su jurili sa programima u rukama kako bi stigli da pogledaju sve što žele, a takođe imali su priliku da svake večeri vrlo neposredno razgovaraju sa umetnicima iz čitavog sveta. Važno je da se koncept festivala koji smo postavili pokazao kao uspešan, na nama je sada da ga iz godine u godinu razvijamo i unapređujemo.

- Imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazi Novi Sad po pitanju bioskopa, da li će planirano oživljavanje grada-bioskopa biti znatno teže u odnosu na prethodnu godinu, ili samo izazov više?

Svakako izazov. Ali sa željom da se suočimo sa problemima i pronađemo rešenje za sadašnju situaciju. Ako je naš festival, sa potpuno autorskim programom, uspeo da za osam dana privuče 55 000 ljudi, to znači da ljubav prema filmu i bioskopu ovde i te kako postoji. Bioskopi moraju da se prilagode zahtevima današnjeg vremena, tako da će se dolaskom multipleksa, koji svuda u svetu odlično rade, situacija značajno promeniti. Bioskopi su danas drugačiji, 3D projekcije već postaju standard, dok se udobnost i tehnički kvalitet projekcija podrazumevaju. Sa druge strane, festivali su tu da predstave kinematografiju koja nije na redovnim bioskopskim repertoarima, da okupe umetnike, razvijaju međunarodnu kulturnu saradnju i filmsku industriju. Oni su danas svojevrsne kulturne institucije.

- Da li će Cinema City 09 doneti sa sobom neke inovacije u odnosu na prethodnu godinu, i da li će nas i ove godine obradovati neke filmske premijere i interesantni gosti?

Cinema City je već prve godine postavio visoke standarde, a to nam je i inspiracija da ga još više razvijamo, obogaćujemo, da rastemo. Za početak to će biti saradnja sa festivalima u regionu, naše umrežavanje i razmena iskustva biće i naša šansa da se pozicioniramo na evropskoj sceni. Filmski program predstavlja više od 150 filmova, a veliki broj biće premijerno prikazan u Srbiji. Dolazak filmskih umetnika, reditelja, glumaca donosi tu festivalsku magiju, posebno u interakciji sa publikom, koja ih veoma toplo i otvoreno dočekuje.

- I za kraj, otkrijte nam, koliko uopšte vremena i energije treba da se organizuje jedan ovako velik i ozbiljan projekat?

Organizovati ovako veliki festival nije nimalo lako, pripreme traju mesecima i uključuju veliki broj ljudi. Ali sada smo godinu dana stariji, stekli smo ogromno iskustvo stvarajući prošlogodišnji festival i neke stvari će sigurno biti lakše. Imamo dobar tim i koncept, sjajnu publiku i šansu da narednih godina budemo na mapi svetskih filmskih festivala.