14/02/2011 14:13

Trijumf istorijske drame „Kraljev govor“

Istorijska drama “Kraljev govor” (The King's Speech) osvojila je sedam nagrada Britanske akademije za film i televiziju (BAFTA) i tako postala apsolutni pobednik za 2011. godinu. Od 14 nominacija, koliko je imao, film “Kraljev govor” je trijumfovao u sedam kategorija, uključujući nagrade za “najbolji film” i “najbolji glumac”.

Nagrađen za maestralno odigranu ulogu kralja Džordža VI, Kolin Firt (Colin Firth), koji je i prošle godine osvojio priznanje za najboljeg glumca sa ulogom u filmu “A Single Man”, nakon dodele nagrade duhovito se obratio rečima: „Volim da dolazim ovde. Hvala."

Za najbolju žensku glumicu nagrađena je Natali Portman (Natalie Portman) za ulogu u filmu “Crni labud” (Black Swan), umesto koje je priznanje primio reditelj filma Daren Aronofski (Darren Aronofsky).

Za najbolje glumce u sporednim ulogama proglašeni su Helena Bonam Karter (Helen Bonham Carter) i Džefri Raš (Geoffry Rush) za uloge u pobedničkom filmu “Kraljev govor”. Prilikom primanja nagrade, čuvena glumica je izjavila da nije navikla da pobeđuje i prima priznanja uz reči: „Deco, ako me slušate, znajte da nije sve u pobeđivanju.“

U kategoriji najbolji reditelj priznanje je otišlu u ruke Dejvidu Finčeru (David Fincher) za film “Društvena mreža” (The Social Network), dok je scenarista pomenutog ostvarenja, Aron Sorokin (Aaron Sorokin), nagrađen za najbolji scenario.

Početak“ (Inception) Christophera Nolana osvojio je priznanje Britanske filmske akademije za najbolje specijalne efekte, najbolji zvuk i dizajn.

Za najbolje kostime i najbolju šminku nagrađena je „Alisa u zemlji čuda“ (Alice in Wonderland) Tima Bartona (Tim Burton), dok je film braće Koen (Coen) „Čovek zvani hrabrost“ (True Grit), nakon osam nominacija, osvojio samo jedno priznanje – za najbolju kameru.

Najboljim ostvarenjem van engleskog govornog područja proglašen je film „The Girl With The Dragon Tattoo”, rađen prema knjizi švedskog pisca Stiga Larsona (Stieg Larsson). Najboljim animiranim filmom proglašen je treći nastavak avanture o kauboju i svemirskom rendžeru film „Priča o igračka 3” (Toy Story 3).

Na kraju ceremonije, koja se održala 13. februara u londonskoj dvorani “Royal Opera House”, reditelj Barton je uručio počasno priznanje glumcu Kristoferu Liju (Christopher Lee). Počasno BAFTA priznanje pripalo je i ekipi filmskog serijala o Hariju Poteru (Harry Potter) za poseban doprinos britanskoj kinematografiji.