12/01/2016 09:26

Trijumf Dikaprija i "Povratnika" na Zlatnom globusu

Film "Povratnik" (The Revenant) trijumfovao je na dodeli Zlatnog globusa, 10. januara 2016, sa osvojene tri nagrade, uključujući onu za najbolji film u kategoriji drame.

Leonardo Dikaprio, koji u tom ostvarenju glumi lovca koga su prijatelji ostavili da umre kada ga je je povredio medved, dobio je Zlatni globus za najbolju mušku ulogu, a Alehandar Injaritu za najbolju režiju.



Dikapriju je to treći Zlatni globus, koji je ranije dobio za filmove "Vuk s Vol strita" i "Avijatičar", ali još nije dobio nijednog Oskara, za kojeg je nominovan četiri puta.

Verovali ili ne, Fox je svoj film "Marsovac" (Martian) Ridlija Skota nominovao u kategoriji komedija/mjuzikl i to uspešno, dok je Met Dejmon za ulogu astronauta koji je slučajno ostavljen na Marsu dobio nagradu za najbolju mušku ulogu u komediji. Dejmon je prvi Zlatni globus dobio pre 18 godina, za scenario za film "Dobri Vil Hanting".


Nagrada za najbolju žensku ulogu u drami pripala je Bri Larson za film "Soba" (Room). Dženifer Lorens je, posle filmova "I u dobru i u zlu" i "Američka prevara", dobila i treći Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji "Džoj" (Joy).

Jedan od favorita, film "Spotlight" nije dobio nijednu nagradu, kao ni film "Kerol" (Carol), koji je dobio veoma dobre kritike.


Više nagrada dobio je i film "Stiv Džobs" (Steve Jobs), i to za scenario (Aron Sorkin) i za najbolju žensku sporednu ulogu (Kejt Vinslet).

Silvester Stalone dobio je Zlatni globus za najbolju mušku sporednu ulogu za veliki povratak Rokija Balobe u filmu "Creed", 29 godina posle prvog filma o slavnom bokseru.

Kao što se i očekivalo, film "Inside Out" proglašen je za najbolji animirani film, dok je mađarsko ostvarenje "Son of Saul" dobio Zlatni globus za najbolji strani film.


Italijanski kompozitor Enio Morikone dobio je svoj treći Zlatni globus za film Kventina Tarntina "Podlih osam" (The Hateful Eight), a engleski muzičar Sem Smit dobio je nagradu za originalnu pesmu "Writing's on the Wall" iz filma o Džejmsu Bondu "Spektra" (Spectre).

Kada je u pitanju televizija, za najbolju seriju u kategoriji drame proglašena je serija "Mr. Robot", a u kategoriji komedije "Mozart in the Jungle".


Zlatni globus za najbolje uloge u dramskim serijama dobili su Džon Hem (Mad Man) i Taradži Henson (Empire).

Među dobitnicima nagrade je i američka pevačica Lejdi Gaga, za ulogu u poslednjoj sezoni serije "Američka horor priča: Hotel".