10/05/2010 09:22

Tribute: New Croatian Cinema predstavlja "Zagrebačke priče"

Omnibus film „Zagrebačke priče” potpisuje 11 hrvatskih autora. Od devet kratkih filmova unutar ovog omnibusa, ipak se izdvajaju „Inkasator” Igora Mirkovića, „Recikliranje” Branka Ištvančića i „Žuti mjesec” Zvonimira Jurića. „Zagrebačke priče” je izvrstan primer dobro izbalansiranog kolektivnog autorskog rada u jednom filmu...

Programom filmova iz najnovije hrvatske produkcije Cinema City Festival želi da, u ovogodišnjem izdanju, skrene pažnju na jednu od najdinamičnijih kinematografija na prostoru jugoistočnog Balkana. Sudeći po broju realizovanih filmskih dela u prošlogodišnjoj produkcijskoj godini, stiče se utisak da hrvatska kinematografija i nije mnogo osetila takozvanu svetsku ekonomsku krizu. Uvid u novi hrvatski film, domaćoj i inostranoj publici u Novom Sadu, posvedočiće da je hrvatska kinematografija sasvim budna i sveža, da njome dominira izvrsno glumište, odlični direktori fotografija i dobra scenaristička baza, te hrvatski reditelji imaju na koga čvrsto da se oslone.

Ovaj program se realizuje u saradnji i uz podršku Hrvatskog Audiovizualnog Centra (HAVC) i na ovaj način iskazana je obostrana želja da se oplemeni već uspešno započeta saradnja između hrvatske i srpske kinematografije, koje poslednjih godina blisko, i sa vidnim rezultatima, sarađuju na planu koprodukcija.

Dubravka Lakić, selektor internacionalnog programa CCIFF