26/05/2008 10:29

Touch of Evil - Peđina filmska kolekcija

SAD, 1958, 95 min
Režija: Orson Welles
Uloge: Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles, Joseph Calleia, Akim Tamiroff
Nagrade: National Film Registry, National Film Preservation Board, USA, 1993, Special Award, New York Film Critics Circle Awards, 1998, Historical Shot (Phillip H. Lathrop), Society of Camera Operators, 1999.
Selekcija: Peđina filmska kolekcija

Film Touch of Evil iz 1958, klasični primer američkog noira, kultnog tvorca Orsona Wellesa, biće predstavljen selekcijom Peđina filmska kolekcija. Mračna misterija, kriminalistički triler i kultni klasik osnovni su epiteti ovog filmskog ostvarenja. Film je zasnovan na romanu Whita Mastersona, a scenario, režiju kao i odličan glumački performans izveo je nezaboravni Orson Welles.

Touch of Evil je komplikovana, kontroverzna priča perioda pedestih, svojevremeno označena kao bizaran i šokantan filmski stori jer je uključivao teme poput rasizma, korupcije i mita policije, izdaje, seksualnih dvosmislenosti i trgovine narkotičkim sredstvima. Film prikazuje šta sve može da se dešava u malom američkom gradu na granici sa Meksikom, u kome beskrupulozni šerif Hank Quinlan drži „pravdu“ u svojim rukama. U napetom zapletu protivtežu liku Quinlana čini mladi detektiv Mike Vargas, koji pokušava da raskrinka vođu narko-dilera, ne uočavajući odmah da zbog toga njegova lepa nevesta Susie dolazi u opasnost...

Čuveni reditelj, scenarista, glumac i producent, Orson Welles, rođen je 1935. godine. Početkom tridesetih godina, za vreme svog boravka u Dablinu, ulazi u svet dramskih umetnosti, pre svega kao glumac, a potom i kao pozorišni reditelj. 1938. završava spektakularnu radio-dramu Rat svetova, nastalu iz adaptacije istoimenog romana, o invaziji Marsovaca na planetu Zemlju. Izvanredna uverljivost radio-drame je prouzrokovala užasnu paniku i pometnju američke nacije. O tom Wellsovom poduhvatu i njime isprovociranoj pometnji, snimljen je film pod nazivom Noć koja je uspaničila Ameriku. Preminuo je 1985. Ostao je upamćen po izuzetno odigranim ulogama, poput one u filmu Treći čovek iz 1949, ali i po svom originalnom rediteljskom radu, koji je započeo kultnim prvencem pod nazivom Građanin Kejn iz 1941.