18/05/2008 20:40

Teško je biti fin u selekciji Balkan Buster

Bosna i Hercegovina, 2007, 102 min
Režija: Srđan Vuletić
Uloge: Saša Petrović, Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, Darija Lorenci
Nagrada: Best Actor (Saša Petrović), Sarajevo Film Festival, 2007.
Selekcija: Balkan Buster

Drugi igrani film poznatog bosanskog reditelja Srđana Vuletića Teško je biti fin biće prikazan u selekciji Balkan Buster. Film je bio ovogodišnji kandidat za najprestižniju filmsku nagradu ’Oskar’ u kategoriji Best Foreign Language Film.

Teško je biti fin je drama se elementima crnog humora. Kao i Vuletićev debitantski film Ljeto u zlatnoj dolini iz 2004. godine, i drugi fim je posvećen Sarajevu. Kroz pažljiva zapažanja, bogata emocijama ali i oštrim kritičkim osvrtima, film prikazuje život taksiste Fude, koji pokušava da se izbori sa uslovima posleratnog surovog kapitalizma.

Novo društveno ustrojstvo sa sobom je donelo nove eksploatatore i pravila crnog tržišta. Zbog svoje žene i malog deteta Fudo pokušava da se prestane baviti beznačajnim kriminalnim poslovima. Uskoro uviđa da takvu odluku gotovo da je nemoguće sprovesti u delo. Njegov drugar i kolega, taksista Sejo, takođe se bavi kriminalom. Pozajmio je Fudi novac za novo auto. Kada saznaje za Fudinu odluku počinje da ga ucenjuje, tražeći mu za uzvrat opasne usluge...

Film prikazuje koliko je zapravo teško biti fin a ujedno i preživeti u novom društvu punom korupcije i kriminala, uprkos jakoj odlučnosti da se živi moralno ispravnim životom.

Srđan Vuletić je rođen 1971. Završio je Akademiju dramskih umetnosti u Sarajevu, i 1995. počeo da se bavi snimanjem kratkih filmova. Kao član grupe SaGA režirao je nekoliko dokumentaraca, a u saradnji sa scenaristom, Abdulah Sidranom, stvorio je putopisni televizijski program o bosanskim gradovima. Sa svojim prvim igranim filmom Ljeto u zlatnoj dolini (2004) osvojio je nagradu ’Tigar’ i nagradu ’Moviezone’ na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu 2004. godine.