02/10/2012 12:08

Tarova Filmska škola u Sarajevu

izvor: Filmske radosti

Mađarski reditelj Bela Tar (Béla Tarr), koji je trebalo da u sklopu Splitskog univerziteta na jesen pokrene doktorski program Film Factory, razočaran odnosom hrvatskih institucija prema njemu i njegovom projektu, promenio je lokaciju i školu otvara u Sarajevu.

Mediji u Bosni objavili su vest da će na Univerzitetu u Sarajavu biti otvoren odsek za trogodišnje doktorske studije Film Factory, na kojem će između ostalih predavati Džim Džarmuš (Jim Jarmusch), Gas Van Sant (Gus Van Sant), Aki Kaurismaki, Tilda Svinton (Swinton), Fridrik Tor Fridrikson (Thor Fridriksson), Karlos Rejgadas (Carlos Reygadas), Atom Egojan (Egoyan), Tjeri Garel (Thierry Garrel) i Apičatpong Verasetakul (Apichatpong Weerasethakul).

Trogodišnji program na postdiplomskim studijama počinje 15. februara 2013. i obuhvata teorijski i praktičan deo. Predavanja će držati reditelji, scenaristi, glumci, direktori fotografije i teoretičari.

Kao rezultat svega ovoga u Bosni će biti producirani filmovi najtalentovanijih reditelja iz celog sveta. Svi zainteresovani studenti mogu da pošalju prijave od 1. do 21. oktobra 2012. a nakon oštre selekcije biće odabrano 16 kandidata.

„Kvalitet filma će biti glavni kriterijum prilikom selekcije”, izjavio je Bela Tar.

Godina košta 15.000 evra. Kandidati će dobiti pomoć prilikom apliciranja za stipendije kod raznih fondova i za vladine stipendija iz zemalja koje dolaze. Više o programu možete pročitati ovde.

Bela Tar je prošle godine u Berlinu osvojio "srebrnog medveda" za režiju za film "Torinski konj" (A Torinói ló).

Posetioci festivala Cinema City imali su priliku da pogledaju omaž posvećen ovom velikom reditelju 2011, kada je Tar bio počasni gost festivala Cinema City, dok se ove godine čuveni Tar na Cinema Cityju našao u ulozi selektora filmskog programa Focus: Hungary.