05/06/2008 15:52

Tarantinov film na festivalu Cinema City

USA, 2007, 127 min
Režija: Quentin Tarantino
Uloge: Zoe Bell, Rosario Dawson, Omar Doom, Vanessa Ferlito, Jordan Ladd, Rose McGowan, Sydney Tamiia Poitier, Eli Roth, Kurt Russel, Quentin Tarantino, Tracie Thoms, Mary Elizabeth Winsead
Nagrade: nominacije – Golden Palm, Cannes Film Festival, 2007, Empire Award, Empira Awards, UK, 2008.
Selekcija: The Best of Horror

Nominovan za Zlatnu palmu u Kanu i za Empire Award u kategoriji najbolji horor na Empire Awards festivalu u Velikoj Britaniji, Tarantinov film Death Proof, kao deo projekta Grindhouse, dolazi na festival Cinema City. Ovo novo ostvarenje filmskog ekscentrika i šoumena kontroverze, Quentina Tarantina, biće prikazano u okviru selekcije The Best of Horror.

U filmu, u ulozi ubilački “raspoloženog” nekada profesionalnog vozača Mikea, našao je se Kurt Russel. Mizogenist i sociopata, manijakalnog ponašanja za volanom svog auta, Mike kreće u potragu za novim žrtvama. To su uvek atraktivne mlade žene. Ovoga puta ”na redu” je izazovna Jungle Julia, radio DJ i manekenka, koja kreće na put za Teksas sa svoje dve bliske prijateljice, Shanna i Arlene. Devojke ni ne slute u kolikoj su opasnosti kada postanu mete Mikea, koji ih neprestalno vreba iza volana svog neobično privlačnog automobila. Da li će postati njegovim žrtvama, i jesu li one jedine, neizvesnost je koju u unikatnom filmskom “pakovanju” od 127 minuta pod nazivom Death Proof nudi originalni Quentin Trantino.

Otkada je se na Sundance filmskom festivalu pojavio sa Reservoir Dogs 1992, Tarantino ne prestaje da širi krug poštovalaca svojih filmskih ostvarenja.
Za kultni Pulp Fiction, iz 1994, osvojio je Oskara za najbolji scenario. Izuzetno svestran, poznat je podjednako po svom producentskom, rediteljskom i glumačkom radu.
Za svoja dela primio je ukupno četrdeset i pet nagrada, a velika priznanja usledila su i putem mnogobrojnih nominacija na prestižnim filmskim festivalima.