03/06/2011 09:41

Svetska premijera filma "Kako su me ukrali Nemci" Miše Radivojevića

Selekcija Nacionalna klasa

Cinema City internacionalni filmski festival, koji se održava od 18. do 25. juna, u Novom Sadu, domaćoj publici ove godine predstavlja preko 60 premijernih projekcija, a među njima ekskluzivne premijere domaćih ostvarenja. Jedna od njih je dugo očekivani, 16. film reditelja Miloša Radivojevića, “Kako su me ukrali Nemci”, koji će imati svetsku premijeru u četvrtak, 23. juna, na Cinema City festivalu. “Kako su me ukrali Nemci” biće prikazan u okviru glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa, koja publici donosi najaktuelnija ostvarenja domaće kinematografije.


„Kako su me ukrali Nemci“ je autobiografska drama koja predstavlja deo trilogije, koju čine i dva prethodna Radivojevićeva ostvarenja “Buđenje iz mrtvih” i “Odbačen”. Sva ‘sećanja’ u scenariju su moja lična sećanja. Sve mi se to ‘dogodilo’ i dogodilo se osobama oko mene... Tim ‘sećanjima’ su možda dodati porubi ili karneri, ili čipkice, poneko ukrasno dugme, ali ne da bi sećanja bila ulepšana, falsifikovana ili istinitija, nego da bi bila filmičnija, jer film je iznad života, reči su Radivojevića na temu autobiografskog elementa njegovog ostvarenja.

Film nas vraća iz 1991. u period Drugog svetskog rata, kroz nekoliko krupnih flešbekova glavnog junaka Aleksa, u tumačenju Svetozara Cvetkovića. On priča priču o svom detinjstvu šestogodišnjoj devojčici Romi, koju pokušava da odvede i ostavi u Centru za socijalni rad. Njegova, komunistički orijentisana, porodica zapostavlja sina zaokupljena idejom spašavanja sveta. Brigu o dečaku preuzima nemački oficir Verner, čiji lik tumači škotski glumac Daglas Henshol. Opisujući svoje viđenje tog sveta, Radivojević se priseća: Ja sam živeo i rastao u paklu, ali za mene je to bio raj – ja nisam znao da je to rat, mislio sam da je to život,… Bio sam okružen ravnodušnošću i egoizmom svoje porodice, ali zastiđen ljubavlju i pažnjom stranca – nemačkog oficira. Priča koju pratimo kroz flešbekove plete se i oko ljubavnog odnosa nemačkog vojnika i dečakove majke, koju igra glumica Jelena Đokić. Nakon prisećanja na sopstveno detinjstvo, Aleks počinje da preispituje svoju odluku da napusti Romi.

Uz autora, scenario potpisuju Svetozar Vlajković i Vladislava Vojnović, a sjajnu glumačku ekipu filma između ostalih čine i Dara Džokić, Miki Krstović, Gordan Kičić, Vojislav Brajović, Branimir Popović, Boris Isaković, Nenad Dirić i Nada Šargin.

Miloš Radivojević autor je nekih od najznačajnijih dela domaće kinematografije, kao što su “Bube u glavi”, “Kvar”, “Dečko koji obećava”, “Živeti kao sav normalan svet”, “Una”, “Buđenje iz mrtvih” i “Odbačen”. Osvojio je preko 100 značajnih međunarodnih, jugoslovenskih i srpskih priznanja u različitim kategorijama filmskog stvaralaštva, među kojima su Zlatni lav iz Venecije, Bronzane palme iz Valensije, Zlatne, Srebrne i Bronzane arene na nekadašnjem Jugoslovenskom filmskom festivalu u Puli i nagrade Aleksandar Lifka, na Filmskom festivalu na Paliću. U International Film Guideu film “Kvar” zauzima mesto među 10 najboljih filmova snimljenih 1979/80 godine. Radivojević je bio umetnički direktor Avale filma, krajem osamdesetih, u periodu u kome je Avala snimila više od 20 filmova i koprodukcija. Dugogodišnji redovni profesor Filmskog scenarija na Fakultetu Dramskih Umetnosti, sa Živojinom Pavlovićem, Slobodanom Šijanom i Dušanom Đokovićem učestvovao je u formiranju Majstorskih klasa režije na današnjoj Akademiji umetnost.

Kroz film “Kako su me ukrali Nemci” nastavlja se saradnja Miloša Radivojevića i Svetozara Cvetkovića, koja je započela filmom “Ni na nebu ni na zemlji” 1993. Cvetković se i ovog puta nalazi u ulozi producenta Radivojevićevog filma, sa kućom Testament films. Film je snimljen u koprodukciji sa producentskim kućama iz regiona – Atalanta, Ljubljana, Jadran Film, Zagreb, Magic Box, Novi Sad, Concept films, Beograd, Cine labs, Beograd i Mapa, Podgorica.

Posetioci Cinema City festivala prošle godine su imali priliku da se podsete, a neki prvi put upoznaju sa čuvenim Radivojevićevim filmom "Dečko koji obećava", koji je prikazan na otvorenom u Dunavskom parku, u okviru selekcije Planet Rock. Ove godine ne propustite svetsku premijeru filma “Kako su me ukrali Nemci” na Cinema City festivalu!