22/08/2017 16:25

Svečano otvaranje festivala: nagrade za doprinos domaćoj kinematografiji Mirjani Karanović i Miodragu Miši Miloševiću i projekcija filma „Rekvijem za gospođu J.“

U Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, 1. septembra, na samom otvaranju Cinema City internacionalnog festivala, biće uručene nagrade IBIS Mirjani Karanović i Miodragu Miši Miloševiću za njihov neizmeran doprinos domaćoj kinematografiji

Program Internacionalnog filmskog festivala Cinema City, koji se održava u okviru Gradić festa, zvanično će otvoriti filmovi „Rekvijem za gospođu J.“ i  „Srce od kamena“.

Nagrada IBIS Cinema City festivala, čiji je autor vajar i slikar Nikola Pešić, dodeljuje se filmskim stvaraocima za izuzetan doprinos razvoju domaće kinematografije i njenu promociju u zemlji i inostranstvu.


Ovogodišnja dobitnica nagrade Mirjana Karanović je rođena u Beogradu gde je i diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti. U pozorištu ostvaruje najširi dijapazon uloga u savremenom i klasičnom repertoaru u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (Per Gint, Rodoljupci, Dozivanje ptica, Gospođa Ministarka, Bure baruta, Pozorišne iluzije, Molijer, Pred penzijom, Drama o Mirjani i ovima oko nje, Fedrina ljubav, Zmajeubice) u Zvezdara teatru (Mrešćenje šarana, Pazarni dan), Beogradskom dramskom pozorištu, Bitef teatru (Slučaj Hinkeman, Opera za tri groša, Aveti), Kamernom teatru 55 u Sarajevu (Noževi u kokošima, Helverova noć), HNK Rijeka (Tramvaj zvani žudnja). Dobitnica je dve Zlatne arene za glumu festivala u Puli (Petrijin venac, Otac na službenom putu), dve Grand pri nagrade u Nišu (Petrijin venac, Otac na službenom putu), proglašena je najboljom glumicom na festivalu u Briselu (Grbavica) i nominovana je za  najbolju glumicu u Evropi i nagradu FELIX (Grbavica). Od 1995. predaje glumu na Akademiji umetnosti u Beogradu. Režirala je film Dobra žena (A Good Wife) za koji je napisala scenario, a koji je osvojio nagrade za najbolji debitantski film na festivalima u Viljnusu i Briselu, Zlatnu arenu za najbolji film u manjinskim koprodukcijama u Puli, nagradu FIPRESCI na festivalu u Motovunu, nagradu za najbolji film na međunarodnom festivalu u Ljubljani i nagradu za najbolji film na međunarodnom festivalu u Trstu.


Nagrada za doprinos razvoju domaće kinematografije biće dodeljena i Miodragu Miši Miloševiću koji je, pored zapaženog snimateljskog i producentskog rada na više desetina filmova, zaslužan i za afirmaciju velikog broja danas uspešnih domaćih filmskih stvaralaca, koje su prve filmske korake pravili u AFC DKSG. Amaterski je filmom počeo da se bavi u Akademskom kino klubu 1971. Od 1976. do 2016. vodio je Akademski kino klub (kasnije Akademski filmski centar Doma kulture Studentski grad), njegovu produkciju i uređivao programe avangardnog filma i video arta. Od 1982. koncipira i uređuje festival eksperimentalnog i avangardnog filma ALTERNATIVE FILM-VIDEO. Sa Ivkom Šešićem osnovao je i vodio Arhiv alternativnog filma u kome se čuva veliki broj alternativnih i eksperimentalnih filmova ex-Jugoslavije. Organizovao je i selektovao veliki broj retrospektiva srpskog eksperimentalnog filma u svetu. Vodio je multimedijalne radionice i filmske škole Akademskog filmskog centra na kojima je predavao kameru i filmsku i digitalnu tehnologiji. 

Nakon svečane dodele nagrada, Cinema City internacionalni festival će otvoriti dva izuzetna filma: Rekvijem za gospođu J. Bojana Vuletića sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi i drugi film Srce od kamena, debitantsko ostvarenje koje nam dolazi sa Islanda režisera Guðmundur Arnar Guðmundsson.

Novi, drugi film Bojana Vuletića Rekvijem za gospođu J. koji je kandidat za nagradu Evropske filmske akademije, uvodi nas u svet skromne sredovečne žene i bivše administrativne službenice koja planira da se ubije za pet dana –  na godišnjicu smrti svog muža, ali ni to ne uspeva zbog birokratskih prepreka. 

Ova tragikomedija o društvu u tranziciji premijerno je prikazana u sekciji Panorama Special festivala u Berlinu, a na jubilarnom desetom Cinema City festivalu gledaćete ga u okviru selekcije Nacionalna klasa.