25/08/2013 16:44

Sutra počinje šesti Cinema City internacionalni filmski festival!

Šesto izdanje CINEMA CITY internacionalnog filmskog festivala održaće se ove godine od 26. avgusta do 1. septembra u Novom Sadu. Tokom ovogodišnjeg festivala biće prikazano preko 130 filmskih ostvarenja.

Ove godine festival će se odvijati na deset gradskih lokacija među kojima su: Arena Cineplex, Arena 3D Open Air, Amstel Open Air, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej Vojvodine, Galerija Matice srpske, Akademija umetnosti Novi Sad.

Ovogodišnji CINEMA CITY obeležiće i dva open air bioskopa, tradicionalno najpopularnije lokacije festivala. Na novoj lokaciji Amstel Open Air ponudiće tokom sedam dana najbolje filmove sa festivala među kojima i veliki broj muzičkih filmova iz selekcije Planet Rock. Po prvi put u našoj zemlji biće organizovan 3D bioskop na otvorenom pod nazivom Arena 3D Open Air. Kombinacija filmova inspirisanih klasicima stripa i nekima od kultnih ostvarenja filmske produkcije realizovanih u 3D tehnologiji biće okosnica programa ove lokacije.

Festival će premijerno otvoriti mađarski film "Finalna verzija: Dame i gospodo" reditelja Đerđa Palfija, prikazan na festivalu u Kanu. Ovo izuzetno filmsko ostvarenje sastoji se od kadrova iz 450 svetskih filmskih klasika i predstavlja svojevrstan odgovor reditelja i kritiku mađarske vlasti zbog odsustva finansijske i svake druge podrške umetničkim i filmskih stvaraocima.

Sva filmska ostvarenja na ovogodišnjem festivalu Cinema City podeljenja su u jedanaest selekcija.

Nacionalna Klasa će i ove godine predstaviti najveći deo domaće produkcije. Tročlani žiri sastavljen od međunarodnih filmskih stručnjaka dodeliće nagradu Ibis najboljem filmu, reditelju, scenaristi, glumcima.

Selekcija Exit Point donosi pregled najboljih autorski filmova međunarodne produkcije. Sastoji se od najinteresantnijih filmova sa festivala u Berlinu, Roterdamu, Sandensu, Kanu, Torontu, Lokarnu i drugih prestižnih filmskih festivala. Selektor ovih filmova je Dubravka Lakić, filmski kritičar i novinar lista Politika.

Nova selekcija na festivalu jeste Fresh Danube Films koja je podržana od strane Evropske kulturne fondacije iz Holandije, a u okviru koje će biti prikazani filmovi autora dunavskog regiona iz Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije.

I ove godine, selekcija Up to 10.000 Bucks donosi filmove snimljene budžetom manjim od 10.000 dolara, koji nije predstavljao ograničenje u stvaranju kvalitetnih filmova.

Selekcija Film It Loud, predstavlja izbor Tonija Šarića, direktora festivala muzičko-dokumentarnog filma DORF iz Vinkovaca (Hrvatska). Selekcija je rezultat istoimenog projekta podržanog od strane IPA CROSSBORDER programa Hrvatska - Srbija sufinansiranog od strane Evropske unije. U okviru ove selekcije, publika će imati prilike da pogleda savremena ostvarenja hrvatske kinematografije.

Svake godine Cinema City kroz selekciju Respect to… pravi retrospektive stvaralaštva nekih od najznačajnijih autora današnjice. Ove godine u fokusu će biti izraelski reditelj Eran Riklis, koji će ujedno biti i gost festival, kao i Želimir Žilnik, jedan od najznačajnijih autora jugoslovenskog crnog talasa.

Selekcija Planet Rock donosi neka od najboljih filmskih muzičkih ostvarenja, ali i filmove koji neguju drugačiji životni stil i vrednosti prikazujući savremenu umetnost u različitim formama. U okviru selekcije Planet Rock biće prikazano ukupno deset filmova među kojima su: „Pussy Riot – Pank molitva’’ priča o svetski poznatim pank disidentima u Rusiji, ‘’Lek protiv bolova: priča o Marku Sendmenu’’ i kultnom bendu Morfin, ‘’Snoop: Reincarnated’’ o transformaciji koju je doživeo Snoop Dog, zvezda ovogodišnjeg Exita, ‘¡Cuatro!’’, film o nastanku aktuelne muzičke trilogije jednog od najvećih bendova današnjice Green Day, ‘’It Might Get Loud’’ filmska studija o umetnosti sviranja gitare kroz portret tri velikana Džimi Pejdža, Džeka Vajta i Edža iz benda U2, saga o najvećem rege umetniku svih vremena: ‘’Marley’’, savršen audio-vizualni zapis sa nastupa sjajnih Kemikala pod nazivom ‘’The Chemical Brothers: Don’t Think’’, ‘’Hari Din Stenton: delimično fikcija’’ o legendarnom i neobičnom umetniku, prijatelju Marlona Branda i Dejvida Linča, i ‘’Vlada’’ osvrt na stvaralaštvo Vlade Divljana.


Cinema City 2013 će predstaviti izbor najzapaženijih ostvarenja prikazanih na beogradskom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma Beldocs. Neki od njih su i pobednik Bledocsa ‘’Čin ubistva’’ reditelja Džošue Openhajmera, potom ‘’Elena’’ brazilske rediteljke Petre Koste.

CC shorts predstavlja selekciju kratkometražnih nagrađivanih filmova u izboru selektora Petra Protića.

Kroz program Cinema Youth koji predstavlja edukativnu filmsku platformu festival će ugostiti 35 mladih filmskih profesionalaca iz regiona jugoistočne Evrope koji će kroz višednevni program raditi sa nekim od najveštijih predavača i koja će omogućiti da se kreativne ideje pretoče u stvarnost.