17/06/2011 18:20

Sutra ne propustite filmske hitove selekcije Nobarcode

Jednu od najatraktivnijih lokacija festivala Cinema City, bioskop na otvorenom u Katoličkoj porti, u subotu, 18. juna, sa početkom u 21:15h, otvoriće jedan od najprovokativnijih filmova svih vremena - “Exit Through the Gift Shop”. Kontroverzna alternativna epopeja o heroju andergraund umetnosti, čuvenom i misterioznom autoru grafita, Benksiju, prikazana ja na najznačajnijim svetskim festivalima i ponela brojna filmska priznanja.


Benksi (Banksy) je jedan od svetski najznačajnijih autora grafita, čiji se radovi mogu videti od Nju Orleansa pa do palestiskog zida odvajanja u području Vest Benka (West Bank). Žestoko čuvajući svoj identitet, da ne bi bio krivično gonjen, Benksi je do sada vrlo uspešno izbegavao da bude usnimljen. “Exit Through the Gift Shop” govori o ekscentričnom francuskom trgovcu, koji pokušava da se sprijatelji sa Benksijem samo da bi snimio film o njemu. Međutim, kontroverzni umetnik okreće kameru prema autoru i to sa fantastičnim rezultatima. Ovo neobično dokumentarno ostvarenje sadrži ekskluzivne snimke Benksija, Šeparda Ferija (Shephard Fairey), Invejdera (Invader) i drugih svetski najozloglašenijih umetnika, prikazujući njihov rad i intervjue.

Na istoj lokaciji, sa početkom u 23:15h, pogledajte ostvarenje “Furiozna sila rime” i saznajte kakav i koliki uticaj na društvo ima kontroverzni ritam hip-hopa! Film koji dokazuje da muzika poništava barijere među ljudima i postaje univerzalni jezik saglasnog razumevanja! Zapanjujući i provokativan, uz poruku nade i pomirenja, film „Furiozna sila rime“ (The Furious Force of Rhymes) otkriva kako jedan muzički žanr može da poveže različite ljude... Naizmenično veseo, emotivan, duhovit, ovaj film predstavlja vatreno ukrštanje politike i umetnosti.

Uživajte u filmskim avanturama lokacije Katolička porta prvog dana festivala Cinema City!