31/08/2013 08:50

Stigli smo do 6. dana festivala Cinema City

Šestog festivalskog dana program počinje od 14 časova filmom Mašina pred kojom sve nestaje. Projekcija ovog filma biće u Educons MSUV kino sali. Nagrađen na Sandens filmskom festivalu donosi priče sa kastinga za film. Mladi, želeći da budu obasjani svetlima reflektora pokušavaju da pronađu svoje mesto pod suncem, svi tako različiti, a ujedinjeni u potrazi za srećom.


Od 15 časova u sali 5 bioskopa Arena Cineplex biće prikazan film Kad svane dan reditelja Gorana Paskaljevića.
Tragajući za istinom o sebi i svome poreklu, profesor Miša traga i za malo pozantom istinom o logoru na Starom Sajmištu, jednim od najstrašnijih nacističkih stratišta u samom srcu današnjeg Beograda. Od 15:15 u istom bioskopu ali u sali 3, biće prikazan film Sezona nosoroga. Ovaj film je prikazan na festivalima od Toronta, do San Sebastijana i upoznaje nas sa kurdsko-iranskim pesnikom Sahelom koji je upravo napustio zatvor nakon 30 godina Sve što želi jeste da pronađe suprugu koja veruje da je on odavno mrtav. Put u Istanbul, gde mu supruga živi, ispostavlja se izrazito opasnim jer ga uporno vrebaju duhovi prošlosti.


U Educons MSUV kino sali od 16 časova biće prikazan film Blokada koji pripada selekciji Film It Loud. Film donosi jedinstveni pogled iznutra u najduži, nabrojniji i politički najznačajniji studentski štrajk na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Reditelj je pratio sve od ushićenih, pripremnih sastanaka i blokiranja nastave, do prvog umora, noćne rasprave, od podrške do okretanja leđa profesora uz pokušaje studenata da dođu do skrivenom ministra obrazovanja.

Od 17:30 u sali 5 bioskopa Arena Cinepex imaćemo prilike da pogledamo film Falsifikator reditelja Gorana Markovića. U filmu pratimo falsifikatora diploma koji to radi zbog dobrote, a ne zbog koristi. Kada njegova dobra dela dovedu do opšte katastrofe i jednog neočekivanog ubistva, celokupna stvarnost i sve ono što smo mislili da je istna postaje falsifikat. U istom terminu, ali u sali 3 biće prikazan film Želimira Žilnika Stara škola kapitalizma čija je radnja smeštena usred talasa radničkog protesta koji se šire Srbijom.

Od 18 časova u Educons MSUV kino sali, nastavljamo s prikazivanjem filmova iz retrospektive Želimira Žilnika. Prvi film koji će biti prikazan je Stara mašina koja nas upoznaje s ostarelim rokerom Igorom koji radi kao novinar i DJ u Ljubljani. Shvativši da su zidovi ozučeni i da svaka kritika režima biva snimljena, odlučuje da starim motorom preko Bosne i Srbije ode u Grčku. No, putovanje se neće odvijati tako lako. Nakon toga, biće prikazan film Bruklin – Gusinje istog reditelja.

U sali 5 bioskopa Arena Cineplex biće prikazan još jedan film iz selekcije Nacionalna klasa Gde je Nađa? koji su realizovali studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda. Film pokazuje dramatičnu potragu Nađinog oca za svojom ćerkom tokom koje se on upoznaje sa svetom za koji nije mogao ni da sanja da postoji. U istom terminu, ali u Galeriji Matice srpske, biće prikazan izuzetan film Dragan Wende – Zapadni Berlin koji je publiku u Berlinu, a kasnije i na otvaranju festivala Beldocs u Beogradu doveo do suza od smeha. U ovom dokumentarnom filmu prikazani su gasterbajteri s ovih prostora, žrtve pada Zida, koji su zarobljeni u sećanjima na nekadašnju slavu i lep život u Berlinu.

Od 20:15 u sali 3 bioskoa Arena Cineplex biće prikazan film Superstar, od 20:30 u okviru Arena 3D Open Air lokacije biće prikazan sjajan animirani film u 3D tehnologiji Avioni 3D.

Educons MSUV kino sala od 21 čas prikazuje film Anplagd Mladena Kovačevića koji je osvojio nagradu na festivalu Beldocs. Od 22:30 u sali 5 bioskopa Arena Cineplex, biće prikazan film Artiljero reditelja Srđe Anđelića, još jednog predstavnika Nacionalne klase. Film govori o snovima i idolima, ali i o tome kako ih dostići. U okviru retrospektive Erana Riklisa, od 22:30 u sali 3 bioskopa Arena Cineplex biće prikazan film Cup Final koji pokazuje kako neprijatelji mogu prevazići netrpeljivost i mržnju kada usmere svoju ljubav ka istom intresovanju – fudbalu.

Od 23 časa u Educons MSUV kino sali biće prikazan film Cuatro koji nas vodi od kućnog studija do intimnih nastupa u Njujorku i gradovima širom Amerike, film beleži godinu i po dugo putovanje benda Green Day dok stvaraju svoju trilogiju Uno, Dos, Tre.. U istom terminu, ali na lokaciji Amstel Open Air biće prikazan film S/Kidanje reditelja Koste Đorđevića. koje postavlja pitanje koliko daleko može odvesti opsesija i ljubav prema pogrešnoj osobi.

Od 23 časa, Arena 3D Open Air prikazuje aktuelni filmski hit Svetski rat Z reditelja Marka Fostera.


Pred vama je odličan program 6. dana festivala Cinema City.
Želimo Vam da uživate!